Kitap, defter, kalemlik, beslenme ve resim çantaları, su matarası derken 20-25 kiloluk çocuklar, tam teçhizatlı askerler gibi 7-8 kiloluk yük taşıyor. Uzmanlar, ‘Çocukların taşıdıkları ağırlık, kilolarının yüzde 15’ini geçmemeli’ diyor.
OZAN ÖMER KADÜKER – Ders kitapları, defterler, kalem kutusuyla dolu bir sırt çantası; resim defteri ve boyaların bulunduğu resim çantası; sandviç, su, meyvenin yer aldığı beslenme çantası, içinde spor kıyafetlerinin olduğu bir de poşet… Öğrenciler sayarken bile zorlandığımız bu malzemeleri her gün taşıyarak okula gidiyorlar. Özellikle ilk ve ortaokul öğrencilerinin çantaları ve okul malzemeleri ağırlıklarının neredeyse yüzde 40’ına ulaşıyor. Bu oran yetişkinler için bile ağır. Öyle ki tam teçhizatlı bir askerin dahi taşıdığı malzemeler kilolarının yaklaşık yüzde 22’si kadar. Öğrenciler onların iki katı oranda bir yükü, hemen her gün sırtlanıyor.
Tartarken zorlandık
Çocukların çantalarını ve yanlarındaki malzemeleri tartmak için İstanbul’daki okulları gezdik. 8.5 kiloya kadar çıkan yükleri tartarken biz bile zorlandık. Çantalarını tarttığımız öğrenciler ise şunları söylediler:
Suderen Yükselen: 24 kiloyum. Çantamda 4 kitap, 4 defter ve kalemlik var. Beslenme çantasıyla birlikte toplam 7.5 kilo taşıyorum.
Sümeyra Savcı: Çantalarım ve suluk toplam 8 kilo. Biraz ağır geliyor ama annem yardımcı oluyor.
Arifenur Kılıç: Çantamda 4 kitap, 3 defter var. Bazen ayakta durmakta zorlanıyorum.
Zeynep Karavaş: Pazartesi, cuma günleri çantam ağır oluyor. Sadece resim çantam 1.5 kilo.
Kerem Ergen: Pazartesi, salı günleri çantam en az 6-7 kilo oluyor. Çünkü o gün çok fazla dersimiz var.
Bade Çakmakkaya: Her öğretmen farklı ödev verdiği için her şeyi taşıyorum. O yüzden hep belim ağrıyor.
Hira Melis K.: Ben 25 kiloyum, çantam 7.5 kilo. Sabahları beslenme çantası ve suluk dolu olduğu için daha ağır oluyor.
‘Bize bile ağır geliyor’
Ağır çantalardan şikâyetçi olan veliler, destek olmak için çocuklarının çantalarını taşıyor. Kendilerinin de zorlandığını belirten velilerin görüşleri şöyle:
Cemil Özdemir: Genelde torunumun çantasını ben taşıyorum. 7.5 kiloyu taşımak benim için bile zor.
İbrahim Halil Atlı: Bana bile ağır geliyor. Bu bölgede her yer yokuş. Burada 2 kilo bile taşısa zorlanır ama 5 kilo taşıyor.
Derviş Karaman: Okulda dolap olursa taşımazlar ama dolap yapılması da bize ek masraf. Bir dolap için 500 TL isteniyor.
Yüzde 15’ini geçmemeli
Peki, çocuklar kaç kiloluk çanta taşıyabilir? Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Ü. Burak Çağrı Aksu “Çantalarının ağrılığının kabaca vücut ağırlıklarının yüzde 15’ini geçmemesine özen gösterilmeli” dedi. Aksu’nun verdiği bilgilere göre tam teçhizatlı bir askerde bu oran yaklaşık yüzde 22.
Uzun süre rahatsızlık yaratan ağır çantaların çocukların okul başarısını dahi etkileyebileceğine dikkat çeken Aksu, “Skolyoz gibi omurga rahatsızlığı olan çocuklarda ağrıya neden olarak ciddi şikâyetler yaratabilmekte. Sırtta taşınan yükler değişik kas gruplarının olağanın üzerinde aktivite göstermesine neden olup çocuğun yürüyüş paternini etkilemekte” diye konuştu.