İçindeki kimyasal sizi hasta edebilir

‘Deride küçük bir desen, insan sağlığına ne kadar zarar verebilir? diye düşünmeyin. Hint kınalarına eklenen PPD adlı kimyasal, ekzema, solunum ve böbrek yetmezliğine neden oluyor. Uzmanlar, bu kınaların kullanılmamasını öneriyor.

İçindeki kimyasal sizi hasta edebilir
REKLAM ALANI
Yayınlama: 09.10.2023
A+
A-

Aleyna Sevim – Kına gecelerinde, özel günlerde hatta tatillerde estetik olarak güzel göründüğü için yaptırılan Hint kınalarının içindeki kimyasallar cildinizde alerjik reaksiyonlar oluşturabilir. Kınanın özü turuncu renk olsa da Hint kınalarının içerisine fazla miktarda eklenen PPD (parafenilendiamin) rengi koyuya çeviriyor ve kalıcılığını artırırken zararını da katlıyor. Avrupa Birliği’nde birçok ülkede yasaklı olan PPD maddesi benzin ve mürekkepte bulunan bir kimyasal olarak biliniyor. Aynı durum dövmeler için de geçerli. Uzmanlar, ne kadar estetik olarak güzel görünse de cilt sağlığı için bu uygulamalardan uzak durulması gerektiğine vurgu yapıyor.

Etkisi ömür boyu

Zonguldak BEÜ Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Rafet Koca, Hint kınasının uygulanan alanda dövme hissiyatı uyandırdığını söyleyerek şunları aktardı: “Standart dövme ömür boyu kalırken Hint kınası zamanla kendiliğinden silinir. Özellikle yazın tatil bölgelerinde gençlerin tercih ettiği bir görsel uygulamadır. Bu uygulama her ne kadar masum görünse de bazı önemli riskler taşımaktadır. Hint kınasının daha koyu görünmesini sağlamak ve deride kalıcılığını arttırmak için içine yüksek konsantrasyonda PPD eklenmektedir. PPD saç, kürk ve tekstil ürünlerinin boyanmasında kullanılan güçlü özelliklere sahip bir kimyasaldır. Saç boyalarında maksimum yüzde 4 oranında PPD bulunmasına izin verilmektedir. Çok ciddi bir duyarlandırıcı olması nedeni ile deride şiddetli alerjik kontakt dermatite (ekzema) neden olabilmektedir. Genç yaşlarda ekzema özellikle Hint kınasına bağlı oluyor. Oluşan reaksiyon iyileşse de PPD maruziyeti sonrası tekrar oluşmakta ve bu ömür boyu devam etmektedir.”

‘Farkında değiller’

Estetik amaçlı yapılan Hint kınasındaki tehlikenin birçok kişi farkında değil. Prof. Dr. Rafet Koca, “Genetik olarak eğilimli kişilerde PPD ile karşılaştıklarında şiddetli alerjik kontakt dermatit oluşmaktadır. PPD yerine kullanılan kimyasallar da masum değil. Bu kimyasallar PPD ile çapraz reaksiyon vermekte. ‘PPD free’ adı altında satılan ürünlerde ya PPD çok az miktarda bulunmakta ya da PPD yerine daha az alerjik olan kimyasallar eklenmektedir. Bu ürünlerin de kimyasal olarak PPD ile benzer ‘benzen halkasına’ sahip olduğu unutulmamalıdır. Estetik amaçlı da olsa çocuklarımızı Hint kınasından uzak tutun” dedi.

Solunum yetmezliğine…

Kimyagerler Derneği Genel Sekreteri Sefa Karta da PPD’nin saç boyaları dışında, geçici/kalıcı dövmeler, kaş dövmeleri gibi ürünlerde yüksek seviyede olduğuna dikkat çekerek, insan sağlığında bırakacağı etkilerle ilgili bilgi verdi: “Siyah kına denen bir şey yoktur, kına özü turuncu-kırmızı renktedir. Siyah kına/geçici dövmeler gibi ürünlerde de çok yüksek miktarda PPD kullanılmaktadır. Cildinize doğrudan uygulandığında ciltte; şişme, kızarıklık, ağrı ve yanık hissiyatı gibi yan etkiler yapabilmektedir. Kalıcı olarak dermatolojik problemlere, ileri seviyelerde solunum yetmezliği ve akut böbrek yetmezliği gibi hasarlara sebep olabilmektedir. Geçici dövme ya da Hint kınası yaptırdıktan sonra alerjik reaksiyonlara maruz kalan ve devamında ciltte kalıcı izlere sahip vakalara rastlanmıştır. Yasaklı bileşenler içeren ürünler kesinlikle kullanılmamalıdır.”

Saç boyalarında da kullanılıyor

PPD, benzin, mürekkepte bulunan bir kimyasal. Bu kimyasal kutulu saç boyalarında oksitleyici ile bulunur. Her ikisi karıştırıldığında, PPD kısmen oksitlenir. Bu da ona duyarlı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Saç boyalarının içerisinde bulunan PPD (parafenilendiamin) maddesi de saç köklerinde yara oluşmasına, kaşıntı, kızarıklık, şişlik, cilt derilerinde döküntü, göz kapaklarında şişlik gibi alerjik reaksiyonlara yol açabilir. PPD, Almanya, Fransa ve İsveç’te saç boyalarında kullanımı yasaklandı, AB mevzuatında ise kullanımına sınırlı da olsa halen izin verilen bir kimyasal.

 

 

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.