Savaşta üçüncü gün! Uluslararası aktörler sahneye çıkıyor

ABD’nin İsrail’e destek için dünyanın en büyük uçak gemisini Doğu Akdeniz’e göndermesi, depreme yol açtı. Hamas’a tam destek sunan İran ise dünyanın merak ettiği soruya yanıt verdi.

Savaşta üçüncü gün! Uluslararası aktörler sahneye çıkıyor
REKLAM ALANI
Yayınlama: 09.10.2023
A+
A-

Hamas ve İsrail arasındaki savaş üçüncü gününe girdi, Cumartesi gününün ilk saatlerinde büyük bir saldırıyla başlayan çatışmaya uluslararası aktörler dahil oluyor. ABD ana müttefiki İsrail’e destek için dünyanın en büyük uçak gemisini Doğu Akdeniz’e gönderiyor. Ortadoğu’yu alev topuna çeviren savaşa dair tüm gelişmeleri canlı blogla aktarıyoruz.

Savaşta üçüncü gün! Uluslararası aktörler sahneye çıkıyor

CANLI AKTARIYORUZ

06:4009 Ekim 2023İRAN KAFALARI KARIŞTIRDI

İran’ın Birleşmiş Milletler misyonu, Hamas militanlarının İsrail’in güneyinde gerçekleştirdiği saldırıya ‘dahil olmadığını’ söyledi. Misyon Pazar günü yaptığı açıklamada, “Filistin’e kararlı bir şekilde destek veriyoruz; ancak Filistin’in cevabında rolümüz yok, zaten yalnızca Filistin’in kendisi tarafından üstleniliyor” dedi.

Hamas sözcüsü Gazi Hamad BBC’ye yaptığı açıklamada Hamas’ın şafak operasyonu için İran’dan doğrudan destek aldığını söylemişti. Hamad diğer ülkelerin de Hamas’a yardım ettiğini belirtmişti ancak isim vermemişti.

İran yıllardır Hamas’ı destekliyor ve savaşçılarına silah ve eğitim sağlıyor.

Ancak ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Pazar günü CNN’e yaptığı açıklamada, ABD hükümetinin ‘bu saldırıyı İran’ın yönettiğine veya arkasında olduğuna dair henüz bir kanıt görmediğini’ söyledi.

Öte yandan İran’ın üst düzey liderleri, Hamas militanlarının Cumartesi günü İsrail’in güneyine düzenlediği saldırıya desteklerini yineledi.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan Pazar günü attığı bir tweet’te şiddeti ‘yıllardır süren cinayetlere ve suçlara meşru bir yanıt’ olarak nitelendirdi.

Bu arada Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Wana Haber Ajansı tarafından paylaşılan ve televizyonda yayınlanan bir konuşmasında bunu, Filistinli askerler (ve) tüm Filistinli gruplar için bir ‘zafer’ olarak nitelendirdi.

06:0509 Ekim 2023İSRAİL, HAMAS'A AİT ÖNEMLİ ALTYAPILARI VURDUĞUNU DUYURDU

İsrail ordusu (IDF), Hamas’ın temel altyapısını hedef alan çok sayıda hava saldırısı düzenlediğini açıkladı. Bunlar arasında grubun ‘operasyonel’ olarak kullandığının iddia edildiği Cebaliye bölgesindeki bir cami de yer alıyor.

Ordu, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, Hamas’ın deniz gücünde üst düzey bir yetkili olan Muhammed Kashta’ya ait bir binanın da hedefler arasında yer aldığını söyledi.

05:4009 Ekim 2023BÜYÜK BİR ASKERİ OPERASYON KESİN GÖRÜNÜYOR

BBC’nin Uluslararası Editörü’ü Jeremy Bowen’ın analizi:

“Şimdiye kadar, aralarında Binyamin Netanyahu’nun da bulunduğu İsrail başbakanları, Hamas’ın gücünü kırmak amacıyla Gazze’ye büyük bir askeri güç gönderilmesi yönündeki baskılara direndiler.

Savaşta üçüncü gün! Uluslararası aktörler sahneye çıkıyor

Bu, pek çok Filistinli sivilin ölümüne yol açabilecek ve işe yaramayabilecek göz korkutucu bir askeri görev. Bunun yerine Gazze’yi kuşatarak ve İsrail ordusunun istihbaratına ve caydırıcı gücüne güvenerek Hamas’ı kontrol altına almaya çalıştılar.

Bu politika artık paramparça oldu. Büyük bir askeri operasyon kesin görünüyor.

Amacına ulaşsa bile savaşı başka yerlere yaymadan büyük zorluklarla baş edemez.

Gazze nasıl yönetilecek? İsrail çekildikten sonraki gün ne olacaktı? Askeri güç yeterli değil.

Uzun vadede bu ölümcül çatışmanın altında yatan siyasi nedenlerin ele alınması gerekiyor. Aksi takdirde daha fazla nesil kana ve acıya mahkum olacak.”

04:1509 Ekim 2023BM: GAZZE'DE 124 BİNDEN FAZLA FİLİSTİNLİ YERİNDEN EDİLDİ

Birleşmiş Milletler (BM) Pazar gecesi yaptığı açıklamada, yerel saatle 21:00 itibarıyla 123.000’den fazla Filistinlinin Gazze’de yerinden edildiğini ve 74.000’e yakınının okullara sığındığını söyledi.

İsrail, Hamas’ın sürpriz saldırısına Gazze’ye bir dizi hava saldırısıyla karşılık verdi. Gazze Şeridi yaklaşık 2,3 milyon insana ev sahipliği yapıyor ve dünyadaki en yüksek nüfus yoğunluğundan birine sahip.

Filistinli sağlık yetkilileri, 400’den fazla kişinin öldüğünü, 2.000’den fazla kişinin de yaralandığını açıkladı.

03:3009 Ekim 2023ORDU SEKİZ SAAT SONRA ULAŞABİLDİ

Savaşta üçüncü gün! Uluslararası aktörler sahneye çıkıyor

Gazze yakınlarındaki Kibbutz Reim’de yaşayan bir İsrailli, Hamas’ın saldırısı sırasında ordu birliklerinin kendilerine ulaşmasının sekiz saat sürdüğünü söyledi. “Ordu şaşkına dönmüştü. Ordu bize ulaşıncaya kadar yaklaşık sekiz saat geçti” ifadesini kullanan İsrail emekli öğretmen, saldırı sırasında kendilerini evlerindeki güvenli odalara kilitlediklerini anlattı:

“Odalarda tek başımızaydık. Mesajlaşma grubumuzdaki insanlar kapılarının önünde Arapça duyabildiklerini söyleyen çılgınca mesajlar atıyordu. ‘Evimizin içindeler. Yardıma ihtiyacımız var…’ Korkunçtu, gerçekten korkunçtu.”

03:2509 Ekim 2023PETROL FİYATLARI ARZ KESİNTİSİ KORKUSUYLA YÜKSELDİ

Petrol fiyatları, son olayların Orta Doğu’daki üretimi kesintiye uğratabileceği endişeleri üzerine yükseldi.

ABD petrolünün referans noktası olan West Texas Intermediate %4’ten fazla artışla varil başına 86 doların üzerine çıktı.

İsrail ve Filistin toprakları petrol üreticisi değil. Ancak Orta Doğu, küresel arzın neredeyse üçte birini oluşturuyor.

02:5009 Ekim 2023MÜZİK FESTİVALİNDE 250'DEN FAZLA KİŞİ ÖLDÜ

İsrail’in güneyinde Hamas’ın saldırısına uğrayan müzik festivali alanından 250’den fazla cesedin çıkarıldığı bildirildi.

İsrail’deki basın kuruluşları bu sayıyı, arama kurtarma örgütü Zaka’dan gelen bilgiye dayandırdı.

İsrail’de Gazze Şeridi yakınlarında düzenlenen Supernova müzik festivaline Hamas militanları Cumartesi günü motorlu paraşütlerle baskın düzenlemiş ve etrafa ateş açmıştı.

02:3509 Ekim 2023BEYAZ SARAY ABD VATANDAŞLARININ ÖLDÜĞÜNÜ DOĞRULADI

Beyaz Saray İsrail’de “birçok” Amerikalının öldüğünü doğruladı, ancak sayı vermedi.

Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü, ABD hükümetinin durumu yakından izlediğini ve İsrail’deki yerel yetkililerle iletişim halinde olduğunu söyledi.

01:5509 Ekim 2023EN BÜYÜK UÇAK GEMİSİ DOĞU AKDENİZ'E

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Washington’ın İsrail’e desteğini göstermek için dünyanın en büyük uçak gemisini İsrail yakınlarına göndereceğini açıkladı.

Savaşta üçüncü gün! Uluslararası aktörler sahneye çıkıyor

Bakan Austin, USS Gerald R. Ford ile gemide görevli taarruz grubunun Akdeniz’in doğusunda İsrail yakınlarına hareket etmesi emrinin verildiğini duyurdu. ABD’nin en yeni, dünyanın da en büyük uçak gemisi USS Gerald R. Ford’a yaklaşık 5.000 donanma görevlisi ve kruvazörler ile muhripler eşlik edecek.

ABD Hava Kuvvetleri’nin bölgedeki F-35, F-15, F-16 ve A-10 savaş uçağı filolarını güçlendirmek için adımlar attığını söyleyen Austin, İsrail’e mühimmat sağlayacaklarını da duyurdu.

Bakan Austin, Washington’ın Hamas’ın saldırılarının İsrail-Suudi Arabistan ilişkilerinin normalleşme potansiyelini bozmayı hedeflemiş olabileceğini de söyledi.

Beyaz Saray’ın açıklamasına göre, ABD Başkanı Joe Biden Pazar günü telefonla görüştüğü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya, İsrail ordusuna yardımın yola çıktığını ve ilerleyen günlerde ek yardımların olacağını söyledi.

CNN televizyonu, Hamas’ın saldırılarında en az 3 Amerikalının öldüğünü bildirdi.

Fransız Haber Ajansı AFP’nin aktardığına göre Hamas, ABD’nin İsrail’e yönelik yeni askeri yardımının Filistinlilere karşı ‘saldırganlık’ anlamına geldiğini söyledi.

Habere göre, “ABD’nin işgali (İsrail’i) desteklemek için uçak gemisi sağlayacağını duyurması, halkımıza yönelik saldırıya fiili katılımdır” ifadelerine yer verildi.

Hamas’ın ‘Batı Şeria’daki direniş savaşçılarına’ ve ‘Arap ve İslam uluslarına’ savaşa katılma çağrısında bulunduğu da söyleniyor.

01:3509 Ekim 2023İKİ GÜNDE CAN KAYBI 1100'Ü AŞTI

İsrail Savunma Birlikleri (IDF), gece yarısı yaptıı açıklamada Cumartesi sabahından beri 700 İsraillinin öldüğünü ve 2.150’sinin yaralandığını duyurdu. Gazze’deki Sağlık Bakanlığı ise son güncellemesinde İsrail’in hava saldırıları sonrasında 413 kişinin öldüğünü ve 2.300 kişinin yaralandığını açıkladı.

01:1009 Ekim 2023GAZZE'DE YÜZLERCE KİŞİNİN BARINDIĞI OKULA ROKET ATILDI

BM’nin Filistin Mülteci Örgütü Pazar günü yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi’nde roket saldırılarından korunmaya çalışan 225 kişinin bulunduğu bir okulun vurulduğunu söyledi.

UNRWA, yaralanan olmadığını ancak binanın önemli ölçüde hasar gördüğünü belirtti.

Ajans, şu anda Filistin bölgesindeki 64 okulda 73 bin 538 yerinden edilmiş insanı barındırdığını da sözlerine ekledi.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.