Yeteneğini keşfetmekte geç kalmayın

Dünyada en başarılı sanatçı ve sporcuların ortak hikâyesi küçük yaşta keşfedilmeleri. Uzmanlara göre de çocuğun resim gibi görsel sanatlarda yeteneği olup olmadığı 3-4 yaşlarında, müzikte ise 5-7 yaşlarında ortaya çıkıyor. Spor alanında ise temel motor becerileri 3-6 yaş aralığında kazanılabiliyor. Tabii her çocuğun gelişimi farklı, o nedenle ailelerin çocukta bir ışık gördüğünde, uzman desteği almalarında yarar var.

Yeteneğini keşfetmekte geç kalmayın
REKLAM ALANI
Yayınlama: 11.10.2023
A+
A-

DİDEM SEYMEN – İyi bir piyanist, ressam ya da futbolcu olmak için doğuştan yetenekli olmak bir avantaj. Ancak o yeteneğin erken yaşlarda keşfedilip yönlendirilmesi, dünyaca ünlü bir sanatçı ya da sporcu olmanın kapılarını aralıyor. O nedenle ailelerin erken yaşlardan itibaren çocuklarını çok iyi gözlemleyip hangi alanlarda yeteneklerinin olduğunu keşfetmeleri ve iyi bir eğitim almaları için yönlendirmeleri çok önemli. Peki, her çocuk bu alanlarda yetenekli midir, çocuğun hangi alana yeteneğinin olduğu kaç yaşından itibaren, nasıl keşfedilebilir? Bu soruları uzmanlara yönelttik.

3 yaşını takip edin

Sanat ve spor yeteneklerinin geliştirilmesi için uygun yaşların, çocuğun bireysel farklılıklarına göre değişebileceğine dikkat çeken Çocuk Gelişim Uzmanı Şenay Yılmaz, yetenek keşfi için uygun yaşları şöyle sıralıyor:

– Görsel sanatlarda (daha çok resim ya da çizim gerektiren konularda) 3-4 yaş; müzikte 5-7 yaş; tiyatro ve drama gibi sahne sanatlarında ise 4-10 yaş aralığı uygun yaş aralıkları.

– Spor alanında ise temel motor becerileri kazanma süreçleri 3-6 yaş; takım sporları 6-12 yaş; yüzme, jimnastik, tenis gibi bireysel sporlar 6 yaş itibariyle geliştirilmesi noktasında destek olunabilir.

Aileler iyi gözlemlemeli

Çocuğun yeteneğinin keşfinde en önemli görevin ailelere düştüğünü kaydeden Yılmaz, bu konuda yapılması gerekenlerle ilgili ise şu önerilerde bulunuyor:

– Öncelikle aileler iyi gözlemci olmalı. Çocuğun nelerden çok fazla hoşlandığını, neleri daha fazla tercih ettiğini takip ederek bu alanlarla ilgili tecrübe edebileceği fırsatlar sunmalılar.

– Müzik, dans, resim, tiyatro gibi çeşitli sanatsal faaliyetlere ve futbol, basketbol, yüzme, tenis gibi farklı sporlara katılmalarına izin vererek, onun ilgisini ve yeteneklerini keşfetmelerini sağlayabilirler.

– Bazı durumlarda, çocuğun yeteneklerini belirlemek ve geliştirmek için profesyonel danışmanlık almak faydalı olabilir.

– Çocuğun ilgi alanları zaman içinde değişkenlik gösterebilir. Bu konuda sabırlı olmakta fayda var.

Bağımlılıktan uzaklaştırır

Çocuğun sağlıklı gelişimi için spor ve sanatın vazgeçilmez olduğuna dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Elif Kutlu Kurtoğlu da 2-4 yaşında jimnastik ve yüzmeye küçük grup çalışmaları olarak başlanabileceğini belirtiyor. Sanatsal yeteneklerinin gelişimi için ise uygun ortam ve malzemeler gerektiğine değinen Kurtoğlu, “Parmak boyası ile 1 yaşında tanışan bir çocuk renklerin dansının kâğıt üzerinde nasıl görüleceğini deneyimlemeye başlamıştır bile veya mutfak gereçlerine vurarak değişik sesler çıkarabilmesine imkân tanınması ona titreşimin kendi ruhundaki etkisini hissetmesi için erken sunulmuş bir fırsat olacaktır” diyor.

Kurtoğlu’nun verdiği bilgilere göre sanat ve sporla erken yaş döneminde tanışan çocuğun kaba ve ince motor gelişimi doğru ilerliyor. Çocuklar sonraki yıllarda seçeceği spor dalında gereken fiziksel kapasiteye sahip oluyorlar. Ayrıca çocukların yaratıcılığı gelişirken ekran bağımlılığından uzak kalıyorlar. Hayata daha olumlu bakan bireyler oluyorlar.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.