12. Kalkınma Planı, Meclis’te! Cevdet Yılmaz’dan önemli açıklamalar

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, TBMM Genel Kurulu’nda 12. Kalkınma Planı sunumunu yapıyor.

12. Kalkınma Planı, Meclis’te! Cevdet Yılmaz’dan önemli açıklamalar
REKLAM ALANI
Yayınlama: 30.10.2023
A+
A-

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, TBMM Genel Kurulu’nda 12. Kalkınma Planı’na ilişkin önemli açıklamalarda bulunuyor. Cevdet Yılmaz’ın açıklamaları şu şekilde: “Üretimi artırıcı, yatırım ve istihdamı geliştirici tedbirler öngörülmekte. Kaynakların verimli şekilde kullanılması hedeflenmektedir. 

Cumhuriyetimizin birikimlerini temel alarak Türkiye yüzyılının kalkınma altyapısını oluşturan eser ve hizmetler 21 yılda her alanda inşa edilmektedir.  

Bir asır önce istiklal mücadelesi ile mazlum haklara ilham veren Türkiye şanlı tarihi ile bugün demokrasi ve kalkınmayı önceleyen adımlarıyla her alanda müreffeh bir ülke olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. 12. Kalkınma Planı 2053 vizyonunu sağlayacak şekilde hazırlanılmıştır. 

Bu planımızda 30 yıllık bir perspektif planın başlangıç kısmında tercih etmiş bulunmaktayız. En önemli güç ve ilham kaynağımız milletimizi bağımsız bir şekilde yaşatma sevdasıdır. 12. Kalkınma Planı döneminde milletimizin her bir ferdinin bugününü huzurla yaşamasını temin edeceğiz. 

Köklü demokrasisi ile hukukun üstünlüğünü siyasi istikrarı teminat altına almış, küresel barışın, istikrarın, adaletin sağlanmasında etkin bir güç haline gelmiş müreffeh Türkiye yolunda hazırladığımız 12 Kalkınma Planı ile uzun vadeli hedeflerimize yürüyeceğiz. 

Akademik çevrelerin katkıları ile strateji ve bütçe başkanlığımızın koordinasyonunda hazırlanmıştır. 87 farklı alanda düzenlenen özel ihtisas komisyonlarımıza 8500 alanında uzman kişi katkıda bulunmuştur. Ayrıca katılımcı bir yaklaşımla plan internet sitesine konmuş, vatandaşlarımıza bir anket uygulanmış, vatandaşlarımızın da görüşleri sunulmuştur. 43 binden fazla vatandaşımızın yorum yaptığını ifade etmek isterim. 

Planlamanın modası geçmez, önemli olan nasıl planlama yaptığınızdır. Demokratik planlama anlayışını hükümetimiz benimsemiş durumdadır.  

2050’de dünya nüfusunun 10 milyarı aşmasını bekliyoruz. Yaşlanan bir nüfus olacak karşımızda. 65 yaş üstü nüfusun gelişmiş ülkelerdeki payının yüzde 28’lere kadar çıkacağı, 80 yaş üstü nüfusun 500 milyona yaklaşacağı bir dünya öngörülüyor 2050’lerde. Farklı bir dünyaya gidiyoruz. Biz de planımızı yaparken dünyadaki eğilimleri dikkate alarak planlamamızı gerçekleştirdik. 

Önümüzdeki 30 yılda aşırı hava olaylarına bağlı iş gücü piyasasında tarihi değişimler öngörülmektedir. 

30 yıllık perspektif içinde üst gelir grubu ülkeler liginde ülke olarak dünyanın 10 büyük ekonomisi, satın alma gücü paritesine göre ilk 5 ekonomisi arasında yer almayı hedefliyoruz. 

İmalat sanayinin milli gelirdeki payını yüzde 30’u üzerine çıkarmayı, yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayi içindeki payını yüzde 17’lere taşımayı, net sıfır emisyon hedefine ulaşmayı öngörüyoruz. 

‘İLK 20 ÜLKE ARASINA GİRMEYİ HEDEFLİYORUZ’ 

İnsani gelişme endekslerinde ilk 20 ülke arasına girmeyi, gelir dağılımında adaleti sağlamayı, çalışma çağındaki her bireyin üretkenliğinden faydalanarak işsizlik oranını 2053 perspektifinde yüzde 5’lerin altına düşürmeyi hedefliyoruz. 

En az 5 üniversitemizin dünyanın en büyük 5 üniversitesi arasında olmasını, ar ge harcamalarının milli gelire oranının yüzde 4’lere çıkarılmasını öngörüyoruz. Bugün 1.4’e ulaşmış durumdayız. 30 yıllık perspektifte yüzde 4’ler hedefliyoruz. 

Ülkemizin turizm gelirlerinde dünyada ilk 3 ülkeden biri, sağlık turizminde dünyanın merkezi haline yükselmesini hedefliyoruz. Dinamik bir yaklaşımla politikalarımızı her daim güncellerken rotamızı takip ederek şekillendireceğiz, nereye gitmek istediğimizi biliyoruz bu yolda elbette bugünden öngörmediğimiz birçok iç dış gelişmelerle karşılaşabiliriz. Nereye gitmek istediğinizi biliyorsanız birtakım güncellemeler yaparak hedefe ilerlersiniz biz de bu perspektifle devam ediyoruz. 

2019-23 döneminde dünya ekonomisi tarihi ortalamaların altına düşerek yüzde 2.5 civarında büyüme göstermiştir. 2023’te bunun yüzde 3civarında olması beklenmektedir. 

Dünyanın karşı karşıya olduğu politika meydan okuması şöyle ifade edilebilir. Bir yandan enflasyonu düşürme çabası var, bu yönde ortaya konan politikalar var. Diğer yandan resesyona düşmeme, işsizliği artırmama, ekonomiyi belli bir seviyede tutma kaygısı var. Dünyadaki politikaların bu iki temel kaygı çerçevesinde oluşturduğunu ifade edebilirim. 

Küresel düzeyde makro gelişmelerin yaşandığı bu dönemde gazi Meclis’imize sunduğumuz 12. Kalkınma Planı kalkınma hedeflerimize ulaşılmasını sağlayacak kapsamlı bir yol haritası olacaktır.”

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.