Ticaret Bakanı Bolat, fahiş zamlar ve stokçulukla mücadele kapsamında; otomotiv, emlak ve diğer alanlarda yapılan denetimlerde 400 milyon TL’den fazla para cezası verildiğini açıkladı. Bolat, özellikle araç fiyatlarındaki ‘köpüğün kalktığını’ söyledi.
MİTHAT YURDAKUL Ankara – Ticaret Bakanı Ömer Bolat, fahiş zamlar ve stokçulukla mücadele kapsamında; otomotiv, emlak ve diğer alanlarda yapılan denetimlerde 400 milyon liradan fazla para cezası verildiğini bildirdi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının bütçesini sunan Bolat, Türkiye’nin ihracatının, pek çok ili etkileyen depreme rağmen 2023 yılı Ocak-Eylül döneminde 187,2 milyar dolar ile geçen yılla aynı seviyeyi yakaladığını söyledi. İthalatın ise yılın ilk 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,2 artarak 274,4 milyar dolar olduğunu belirten Bolat, “İthalattaki dönemsel artış, önemli oranda işlenmemiş altın ithalatından kaynaklanmıştır. Yılın ilk 9 ayında işlenmemiş altın ithalatı 24,5 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir” bilgisini verdi.
Bolat, çeşitli sektörlerde son dönemde uygulanan fahiş zamlar ve stokçulukla mücadele etmek için düzenlemeler yürürlüğe koyduklarını anımsatarak, “Bu kapsamda otomotiv, emlak ve diğer alanlarda yaptığımız denetimler sonucu 400 milyon lira üzerinde idari para cezası uyguladık” dedi.
‘Fiyatta köpük kalktı’
Otomobil bayilerinin satıştan kaçınma, liste fiyatının üzerinde fiyat talep etme ve alıcıyı aksesuar almaya veya takasa zorlama gibi faaliyetlerine 142 milyon lira ceza uyguladıklarındığını aktaran Bolat, “İkinci el taşıtların sıfır fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlanmasını yıl sonuna kadar yasakladık. Bu düzenleme kapsamında yaptığımız denetimler sonucunda bu yıl yaklaşık 67,5 milyon TL idari para cezası uyguladık. Konut satış ilanlarında haksız ve adil olmayan fiyat artışlarına aracılık ederek, haksız ticari uygulamalarda bulunan 545 emlak işletmesine 54,5 milyon lira idari para cezası uyguladık” diye konuştu.
Bolat, dün (çarşamba) itibarıyla yürürlüğe giren bir başka düzenlemeyle de ilan platformlarına, ilan verenlerin kimlik ve iletişim bilgilerini doğrulama, ilan verme yetkilerinin olup olmadığını kontrol etme yükümlülüğü getirdiklerini belirterek, “Yaptığımız düzenlemeler, yürüttüğümüz yoğun denetim faaliyetleri ve uyguladığımız yaptırımlar neticesinde, araç fiyatlarındaki köpüğü ortadan kaldırarak vatandaşlarımızın sıfır ve ikinci el araca ulaşmasını kolaylaştırdık, satış kampanyaları ve ciddi fiyat indirimleri ile vatandaşımız lehinde olumlu sonuçlar elde ettik. Otomotiv sektöründe elde ettiğimiz bu başarıyı, spekülatif ilanları engelleyerek kısa süre içinde emlak piyasasında da yakalayacağımıza inanıyoruz” ifadesini kullandı. Bolat, fahiş fiyat artışları ile ilgili bu yıl 9 bin 761 firma ve 44 bin 802 ürünün denetlendiğini, bu kapsamda tespit edilen işletmelere 90 milyon lira idari para cezası uygulandığını söyledi. Bolat; aldatıcı reklamlar, indirimli satışlar, fiyat etiketi, ürün güvenliği ve mesafeli sözleşmeler gibi alanlarda gerçekleştirilen denetimlerde de 230 milyon liranın üzerinde idari para cezası uygulandığını kaydetti.
İndirim çağrısı karşılık buldu
Cumhuriyetin 100. yılı vesilesiyle özel sektör kuruluşlarına ve firmalarına fiyat indirim kampanyası çağrısı yaptıklarını anımsatan Bolat, “Gıdadan tekstile, mobilyadan elektroniğe, beyaz eşyadan kozmetiğe kadar bu çağrımız karşılık bulmuştur. Haksız fiyat artışları ile mücadele ve başta gıda sektörü olmak üzere enflasyonu asgari düzeye indirme çalışmalarına katkı sağlamasını ümit etmekteyiz” dedi.
Emlak ve araç ilanlarında yeni dönem başladı
Ticaret Bakanlığının, gayrimenkul ve ikinci el taşıt satışlarında sahte ilanlarla spekülatif fiyat oluşumlarını engellemek amacıyla getirdiği ilan yasağının uygulanmasına dün itibarıyla başlandı. Uygulamayı ihlal edenlere 100 bin liraya varan cezai işlemler uygulanacak.