3 hafta önce patlak veren savaşta Avrupa ülkeleri İsrail’in yanında olduklarını açıkladı. Bugün devlet radyosuna konuşan İrlanda başbakanı ise kayıtlara ‘aykırı’ olarak geçti.
İsrail`in Gazze’ye yönelik saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 9 bini geçti. Gazzeli yetkililere göre saldırılarda hayatını kaybedenlerin 3bin 760’ı çocuk, 2 bin 326’sını ise kadınlar oluşturuyor. Savaşın hemen başında İsrail’e desteğini açıklayan batılı ülkelerin liderleri peş peşe İsrail’e geldi ve Başbakan Netanyahu ile temaslarda bulundu. Son olarak ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bugün 2 hafta sonra Tel Aviv’e tekrar iniş yaptı.
BIDEN: BEN BİR SİYOSİST’İM
Geçmiş yıllarda çeşitli platformlarda siyonist olduğunu belirten ABD Başkanı Joe Biden İsrail’e kesintisiz destek veriyor. Biden 2 hafta önce İsrail’e düzenlediği ziyarette yaşananlarla ilgili ‘Bugün burada bulunmamın basit bir nedeni var; İsrail halkı ve dünyadaki herkesin ABD’nin nerede durduğunu bilmesi. Dışişleri Bakanı (Antony) Blinken da burada. Buraya birkaç kez geldi. Ama ben şahsen gelmek istedim’ değerlendirmesinde bulundu.
‘ALMANYA İÇİN TEK BİR YER VAR’
İsrail’i ziyaret eden Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile düzenlediği toplantı sonrası ‘Almanya’nın görevi İsrail’in varlığını ve güvenliği sağlamaktır. Almanya için tek bir yer olabilir, o da İsrail’in yanıdır’ ifadelerini kullandı.
İNGİLTERE: SİZİN KAZANMANIZI İSTİYORUM
İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile yaptığı temaslarda ‘Sizinle dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz ve sizin kazanmanızı istiyoruz’ dedi. Netanyahu ise çatışmalar sonucu kendilerine destek veren Sunak’a teşekkür etti.
İTALYA: KENDİNİZİ SAVUNMA HAKKINIZ VAR
İtalya’nın Mussolini’den beri ilk aşırı sağcı başbakanı Meloni de Netanyahu ile yüz yüze temaslarda bulundu. İtalya başbakanlığı yaptıkları görüşmeye dair ” Başbakan (Meloni), İsrail’in uluslararası hukuka göre kendisini savunma ve barış içinde yaşama hakkına sahip olduğunu yinelerken Gazze’ye insani erişimin garanti altına alınmasının ve bölge için barış ihtimalinin öneminin altını çizdi” açıklamasında bulundu.
FRANSA’DAN DAYANIŞMA VURGUSU
ABD Başkanı Joe Biden ve İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’ın ardından Fransız lider Emmanuel Macron, İsrail’e gitti. Burada Netanyahu ile görüşen Macron, uluslararası koalisyon güçlerinin DEAŞ’a karşı nasıl mücadele ediyorsa Hamas’a karşı da mücadele etme çağrısında bulundu.
YUNANİSTAN’DAN DESTEK
Çatışmaların başlamasıyla sokak eylemlerinin Gazze için başladığı Yunanistan’da Başbakan Kiryakos Miçotakis İsrailli mevkidaşı Binyamin Netanyahu ile İsrail’de bir araya geldi. Kudüs’e giden Miçotakis Hamas’ı kınadı.
HOLLANDA BAŞBAKANI: İSRAİL’E SAYGI DUYUYORUM
Hollanda geçici hükümetinin Başbakanı Rutte, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları hakkında ‘İsrail ordusunun ülkelerinin güvenliği için yaptıklarına saygı duyuyorum’ dedi.
İRLANDA’DAN İSRAİL’E ELEŞTİRİ
İrlanda Başbakanı Leo Varadkar, İsrail’in eylemlerini bir kez daha eleştirdi ve Gazze’deki operasyonlarını ‘intikama yaklaşan bir şey’ olarak nitelendirdi. Varadkar açıklamalarının devamında konuyla ilgili şöyle dedi:
‘Şuna inanıyorum, İsrail’in elbette kendini savunma hakkı var. Ancak şu anda ortaya çıkan şeyler meşru müdafaa değil, daha çok intikama yaklaşan bir şey. Olmamız gereken seviye ve yer burası değil’
İrlanda’dan gelen bu açıklama diğer Avrupa ülkelerinin aksine ‘aykırı’ bir örnek olarak kayıtlara geçti.