Türk ve Rus bilişim sektörü temsilcileri Antalya’da buluştu. Russoft temsilcisi Starodubtsev, Rus şirketlerin bütün kodları paylaşmaya hazır olduğunu söyledi.
MİTHAT YURDAKUL/ANTALYA- Türk-Rus Karma Ekonomik Komisyonu Ankara’da toplanırken, Antalya’da da iki ülkenin bilişim sektörü temsilcileri bir araya geldi. İki ülke arasındaki çalışma grubu başlıklarına bilişim sektörünün de dahil edilmesi için çalışma başlatılırken, bu kapsamda ilk adım Türkiye Bilişim Derneği ile Rusya Federasyonu Yazılım Geliştiricileri Derneği (Russoft) arasında imzalanan iş birliği protokolü ile atıldı.
Rahmi Aktepe
Protokolün imza töreninde konuşan TBD Başkanı Rahmi Aktepe, “Her ne kadar biz yerli ve milliliğin altını kalın çizgilerle çizsek de bu sektörün bir iş birliğine ihtiyacı olduğunun bilincindeyiz… Bu protokol kapsamında da karşılıklı teknoloji transferi konusunda neler yapabileceğimizi ilerleyen günlerde belirleyeceğiz” dedi.
‘Partner görüyoruz’
Russoft Türkiye Temsilcisi Ivan Starodubtsev ise “Şimdi biz bu protokolü imzalayarak, Rusya-Türkiye Karma Ekonomik Komisyonu’nda bir çalışma grubu oluşturmanın temelini atacağız. Sonrasında iş birliklerini konuşacağız. Bu protokol iki ülkenin de menfaati için çok önemlidir. Rusya olarak biz Türkiye’yi pazar ülke olarak değil partner ülke olarak görüyoruz. Rus şirketler Türkiye’ye gelip yatırım yapmaya ve bütün kodları açık bir şekilde paylaşmaya hazırdır. Türkiye üzerinden üçüncü ülkelere de girmeyi planlıyoruz. Türk şirketlere de TBD aracılığıyla Rusya’da yardımcı olarak kapılarımızı Türk şirketlere açmak istiyoruz” diye konuştu.
Bilişim adası KKTC
Mart 2024’te Moskova Teknoloji Forumu’nun düzenleneceğini belirten Starodubtsev, Türk şirketleri de davet etti. Starodubtsev, “Derneğimize Türkiye’de iş yapmak için çok büyük talepler geliyor. Her aşamada isteklerini karşılamaya çalışıyoruz… İstanbul Teknokentte olmak için bizden yardımcı olmamızı isteyen firmalar var” dedi.
Starodubtsev, KKTC’nin bilişim adasına dönüştürülmesi projesiyle de ilgilendiklerini belirtti.
‘Demirören Lisesi örnek’
Eğitimin önemine dikkat çeken TBD Başkanı Rahmi Aktepe, “En önemlisi teknik liseler. Teknik liseler son birkaç yıldır eskiye göre daha tercih edilebilir hale geldi. Örneğin ASELSAN ve Demirören’in teknik liseleri. İlk yüzdeki insanları okula alıyorlar. Dolayısıyla burada bir gelişme var. Veliler de artık buraları tercih eder hale gelecekler. Bu da sektörün çok işine yarayacak” dedi.
Nurhan Gürel
Çimento sektörünün ‘karbonla imtihanı’
CemenTürk Uluslararası Sürdürülebilir Çimento & Klinker Üretim Teknolojileri Semineri (CUSCIT’23) 22-25 Kasım 2023 tarihleri arasında Antalya Belek’te yapıldı. Dünyada en çok karbon salınımına neden olan sektörlerden biri olan çimento üretimi alanında sürdürülebilir üretim teknolojilerine odaklanan semineri CemenTürk dergisi sahibi Nurhan Gürel organize etti. İki günlük seminerin açılışında World Cement Association (WCA) CEO’su Ian Riley konuştu. Gürel, “15 yıldır Türk çimento sektörünün basılı ve çevrimiçi mecradaki yansıması olmak için verdiğimiz tüm çabayı 100. yıla yakışır şekilde sektöre çok daha güçlü biçimde sunmak istedik. Sonuç olarak karbon ayak izi konusunun büyük önem arz ettiği çimento sektöründe, üretim teknolojilerinin sürdürülebilir çözümlere odaklanması için daha belirgin bir zemin oluşturulması gerektiğini fark ettik. Böylece çimento ve klinker üretiminde sürdürülebilir teknolojileri tartışmak, iş birliği ve ilham getirecek ortamı yaratmak üzere bir platformlar dizisi oluşturma kararı aldık. CUSCIT bunun ilk adımı oldu” yorumunda bulundu.