‘Osmanlı’nın Son Döneminde Eskişehir’in Sosyo Kültürel Yapısı’ konuşuldu

Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi tarafından düzenlenen “Osmanlı’nın Son Döneminde Eskişehir’in Sosyo Kültürel Yapısı” başlıklı seminer Turizm Fakültesi Amfi I’de gerçekleştirildi.

‘Osmanlı’nın Son Döneminde Eskişehir’in Sosyo Kültürel Yapısı’ konuşuldu
REKLAM ALANI
Yayınlama: 08.12.2023
A+
A-

Prof. Dr. Koylu: “Eskişehir’in birçok alanda kalkınması Osmanlı’nın son döneminde başladı”

Eskişehir’in toplumsal ve kültürel yapısının köklü bir geçmişi olduğuna değinen Prof. Dr. Zafer Koylu, konuşmasında şunları söyledi: “Cumhuriyet döneminde Eskişehir’in sosyo kültürel yapısına baktığımızda süreci 1980’li yılların sonlarından başlatmamız gerekiyor. 1892’de demir yolunun gelmesi ve bir yıl sonra da ticaret odasının kurulması önemlidir. Ticaret odasına baktığımızda gayrimüslimlerin etkisi görülüyor. O dönemde toplumsal yapıyı Türk ve gayrimüslimlerin yanı sıra Kafkaslar ve Balkanlar’dan gelen göçler de etkilemiştir. Göçle gelenler tarım alanında gelişmeler yaşanmasında önemli katkılar sunduğu görülüyor. Ülkeye özellikle İstanbul’a ciddi anlamda tarım ürünleri Eskişehir’den gitmeye başlıyor. Sadece tarım ürünleri mi? Hayır, Çifteler’de at yetiştiriciliği var. Saraya buradan at gittiği kayıtlarda var. Osmanlı’nın son döneminde diğer hayvancılık türleri de çok gelişmiştir. Örneğin Yunanlılar giderken binlerce büyükbaş ve küçükbaşı alıp götürmeye çalışırken yolda telef etmiş. Ayrıca Yunanlılar giderken şehri yakıyor ve birçok hayvan da yok oluyor. Öte yandan maden açısından da zengin bir şehir olduğu henüz 1900’lü yılların başında kayda geçmiştir. Burada sadece lüle taşı aklınıza gelmesin. Osmanlı’nın son döneminde Eskişehir’de eğitim çalışmalarının da oldukça yaygın olduğu görülüyor. Cumhuriyetin ilanı sonrasında da başta Atatürk Lisesi olmak üzere önemli eğitim kurumları da açılıyor. Eskişehir, cumhuriyet ilan edildikten kısa bir süre sonra tarım, ticaret, sanayi, basın gibi birçok alanda güçlü bir yapısı olan bir şehir olarak dikkat çekiyor.”

Seminerin sonunda soru cevap kısmının ardından Turizm Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Duygu Yetgin Akgün tarafından Prof. Dr. Zafer Koylu’ya teşekkür belgesi takdim edildi.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.