Türkiye’de Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Merkez Bankası başta olmak üzere bir dizi kurumun çalışmalarında son aşamaya geldiği dijital para ve varlıklar konusundaki düzenlemeler öncesi Bitcoin’in başı çektiği yeni nesil varlıklarda yükseliş trendi hakim.
EKONOMİ SERVİSİ – ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) Bitcoin spot ETF’sini (borsa yatırım fonu) onaylayacağına ilişkin öngörüler bu çıkışta önemli rol oynuyor. Dijital varlık borsası alanında öne çıkan girişimlerden Futurance’ın Yönetim Kurulu Üyesi Onur Altan Tan, “Son 2 yıl, yatırımcıların pek çok aşamada sabır ve stres testine maruz kaldığı bir dönemdi. Son 2-3 aydır ise genel olarak daha da rahatlamış bir piyasa görüyoruz. Tabii yatırımcının aklındaki en net soru şu: Yükseliş başladı mı? Nereye kadar yükselecek? ETF konusu piyasalarda ayrı bir hikaye yazabilir” dedi. Yeni dönemin birkaç anahtar kelimesi olacağına işaret eden Tan, şunları kaydetti:
“Bence birincisi ve en önemlisi deflasyon. Enflasyona çözüm üretemeyen projelerin düştüğü durumu görüyorsunuz. Bitcoin’i bu kadar değerli yapan iki şey var. Biri arzının sınırlı olması, ikincisi de yarılanma evreleri. Diğer bir kavram da utility. Yani çıkan projelerin kullanım alanları. Bu ikisini bir potada eritebildiğiniz noktada, yatırımcıyla uzun soluklu ilişki kurabiliyorsunuz. Bence 2022 ve 2023 başındaki çöküş dönemini, bu psikolojik ve stratejik düşünceye ayıran projeler önümüzdeki dönemin yıldızı olacak” dedi.
‘30 yıl öncenin interneti’
“Blockchain teknolojisini 30 yıl öncesinin interneti gibi düşünmek lazım” diyen Tan, “Futurance bünyesindeki Fexobit, dijital varlık borsası. Nftyzer, TÜBİTAK-TEYDEB 1501 onaylı bir proje. Ekosistem token’ı olan Fexo Token’ın listelemesini de geçtiğimiz ay tamamladık. Fexobit’in son dönemde kripto para sektörünün en çok konuşulan şirketlerinden biri oldu. Erkan Coplugil ve Emre Özer’in liderliğinde kurulmuş bir sistem var. Bankacıların yoğunlukta olduğu bir yer burası. Fexobit’in 6 ayda aktif kullanıcı sayısı 6 kat arttı” dedi. Tan, Fexo Token’da arz büyüklüğünün 22 milyon TL olduğunu kaydederken, gelen talebin 45 milyon TL’yi aştığını söyledi. Tan, “Listelememizi 11 Aralık tarihinde gerçekleştirdik. 31 Aralık itibarıyla, kilitli ön satış fiyatının 5,5 katında, kilitsiz ön satış fiyatının da 4,5 katında işlem gören bir Fexo Token’ımız var. Topladığımız kaynağı, sürdürülebilir bir başarı hikayesi yazmak için gerektiği zamanlarda kullanacağız” diye konuştu.
Yasal düzenleme yolda
Dijital varlık sektöründe gelmesi beklenen düzenlemeyle ilgili konuşan Futurance Yönetim Kurulu Üyesi Onur Altan Tan, şunları söyledi: “Türkiye’de kripto sektörünün gelişimine öncülük etmek isteyen her şirket gibi biz de Futurance olarak yasal düzenlemeleri sonuna kadar destekliyoruz. Türkiye’nin bir düzenleme ile kripto paraların önünü açmayı tercih etmesi, ekonomide yazılacak yeni bir başarı hikayesinin de temelini oluşturabilir.”