Savaşın 100’üncü gününde yayınlanan 37 saniyelik video Yarın size akıbetlerini haber vereceğiz cümlesiyle bitti. USS Laboon’a ateşlenen füze ise, Orta Doğu’da yeni bir eşiğin aşılması anlamına geliyor.
Gazze’nin haritadan silinerek işgal edildiği savaşta 100 gün geride kaldı, İsrail Hamas’ın yayınladığı video kaydını konuşuyor. Bütün gelişmeleri dakika dakika canlı blog sayfasına taşıyoruz.
CANLI AKTARIYORUZ
08:5515 Ocak 2024GÜNEY KIBRIS'TAKİ İNGİLTERE ÜSSÜNDE PROTESTO
İngiltere hava kuvvetlerine ait jetlerin Güney Kıbrıs’taki üsten havalanıp Yemen’deki Husi hedeflerini vurması, adada hafta sonu protestoya yol açtı.
Yaklaşık 300 kadar savaş karşıtı gösterici, adanın güneyinde yer alan Ağrotus hava üssü önünde toplandı.
Ellerinde Filistin bayrakları olan göstericiler sloganlar atıp İngiltere’nin Gazze Şeridi’ndeki katliama silah sağlamasını protesto etti.
AFP, Güney Kıbrıs’taki muhalefet partisi AKEL’in de protestoya destek verdiğini bildirdi.
İngiliz ordusuna ait Typhoon savaş uçaklarının Yemen’deki Husi mevzilerini vurduğu biliniyor.
Dahası, Declassified haber sitesi geçtiğimiz Ekim ayında İngiltere ve ABD’ye ait uçakların Ağrotur’dan kalkış yapıp İsrail’in başkenti Tel Aviv’e indiğini yazmıştı.
08:1115 Ocak 2024İSRAİL'DE YAYINLANMAYAN 37 SANİYELİK VİDEO
Gazze Şeridi’ni 2007 yılından bu yana yöneten Hamas, savaşın 100’üncü gününde bir video yayınladı. 37 saniyelik kayıtta İsrailli üç rehine var.
Rehineler Noa Argamani, Yossi Sharabi, ve Itay Svirsky’nin yer aldığı video, İsrail medyasının çoğu tarafından yayınlanmadı.
Argamani, Sharabi ve Svirsky kayıtta kendilerini tanıtıp Binyamin Netanyahu hükümetinden kendilerini evlerine geri götürmelerini istedi.
İsrail hükümeti ve ordusunun propaganda olarak nitelediği videonun ne zaman çekildiğine dair bir bilgi yok.
Video, altyazıda beliren “Yarın size akıbetlerini haber vereceğiz” cümlesiyle sona erdi.
İsrail Başbakanı Netanyahu, kayıtta yer alan 24 yaşındaki Noa Argamani’nin serbest bırakılması için geçen ay Çin’den yardım istemişti. Rehin alınırken çekilen videosuyla tanınan üniversite öğrencisi Noa Argamani’nin annesi Liora, Çinli.
7 Ekim Cumartesi sabahı gerçekleşen büyük baskında 240’tan fazla kişiyi rehin alan Hamas, bir haftalık geçici ateşkeste aralarında yabancıların da bulunduğu 100’den fazla rehineyi serbest bıraktı.
Gazze’de halihazırda 130’dan fazla rehine olduğu tahmin ediliyor.
Hamas, birçok rehinenin devam eden İsrail işgali sırasındaki bombardıman ve saldırılarda hayatını kaybetmiş olabileceğini söylüyor.
07:2415 Ocak 2024ABD SAVAŞ GEMİSİNE FÜZE SALDIRISI
Yemen’in batısını kontrol eden Husiler, Kızıldeniz’deki ABD savaş gemisi USS Laboon’a bir gemisavar füze ateşledi.
ABD ordusunun Orta Doğu’daki operasyonlarını yürüten Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), gemisavar füzenin bir savaş uçağı tarafından düşürüldüğünü açıkladı.
Bu, ABD ve İngiltere’nin geçen hafta Yemen’deki Husi hedeflerini vurduğu hava bombardımanından bu yana Amerikan kuvvetlerine yönelik ilk saldırı özelliği taşıyor.
CENTCOM, Husi füzesinin Hudeyde sahili yakınlarında vurulup imha edildiği bilgisini verdi.
İran destekli Husiler ise, Yemen kıyılarında uçan bir Amerikan savaş uçağının tespit edilmesinin ardından füze fırlattıklarını duyurdu.
Husiler, Kızıldeniz’den geçen İsrail gemileri ya da İsrail limanlarına uğrayacak gemilere haftalardır füzeler ya da kamikaze drone’lar ateşliyor.
ABD’nin başını çektiği uluslararası koalisyon Refah Muhafızları Operasyonu adıyla Kızıldeniz’de bir görev gücü oluşturdu. Birçok savaş gemisinin Babülmendep Boğazı ve çevresinde devriye gezdiği Kızıldeniz’de Husi saldırıları bitmiş değil.
Asya ile Avrupa arasındaki en kısa rota olan Kızıldeniz-Süveyş Kanalı-Akdeniz güzergahı, dünya ticaretinin yaklaşık yedide birine ev sahipliği yapıyor.
07:0015 Ocak 2024KOLOMBİYA'DAN NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ TEKLİFİ
Kolombiya lideri Gustavo Petro, Birleşmiş Milletler’in en üst düzey yargı organı Uluslararası Adalet Divanı’nda İsrail’e karşı soykırım davası açan Güney Afrika’nın hukuk ekibinin Nobel Barış Ödülü’nü hak ettiğini söyledi.
Davaya daha önce birçok kez desteğini açıklayan Petro, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda “Bugün Nobel Barış Ödülü’nü hak eden biri varsa, Filistin halkını savunmak için Netanyahu’ya karşı soykırımdan suç duyurusunda bulunup dava açan Güney Afrika’nın hukuk ekibi olurdu” dedi.
Bangladeş de, Güney Afrika’nın İsrail’e karşı açtığı soykırım davasına desteğini açıkladı. Bangladeş Dışişleri Bakanlığı, davada talep edilen geçici önlemlerin Gazze Şeridi’ndeki insani felaketi bitirecek somut adımlar olduğunu kaydetti.
Güney Afrika, öncelikli olarak, İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonlarının derhal askıya alınması için, ihtiyati tedbir kararı verilmesini istiyor.
Davanın ilk duruşmaları geçen hafta Hollanda’nın Lahey şehrinde kamuya açık olarak görüldü.
BM’nin en üst yargı organı olan Uluslararası Adalet Divanı, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin aksine bireysel suçlar yerine sadece devletler arasındaki ihtilafları ele alıyor.
Hem İsrail hem de Güney Afrika, Birleşmiş Milletler (BM) Soykırım Sözleşmesi’ni imzalayan iki ülke. 1948’de imzalanan BM Soykırım Sözleşmesi, taraf ülkelere ‘soykırım suçunu önleme ve cezalandırma’ yükümlülüğü getiriyor. Güney Afrika yönetimi, bu sözleşmeden doğan yükümlülüğe dayanarak dava açtı.
Açılan davaya Bangladeş dışında Namibya ve birçok ülke destek sunuyor.
Canlı Anlatım Özeti
GÜNEY KIBRIS'TAKİ İNGİLTERE ÜSSÜNDE PROTESTO
İSRAİL'DE YAYINLANMAYAN 37 SANİYELİK VİDEO
ABD SAVAŞ GEMİSİNE FÜZE SALDIRISI
KOLOMBİYA'DAN NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ TEKLİFİ