Cumhurbaşkanı Erdoğan, SSK ve Bağ-Kur emeklisine ilave yüzde 5 artış yapılacağı müjdesini verdi, artış oranı yüzde 42,6’ya yükseldi. Erdoğan, emekli maaşı alt sınırını 7 bin 500 liradan 10 bin liraya çıkarıldığını da açıkladı. Peki emeklinin kök maaşında bir değişiklik olacak mı? İşte detaylar…
Milliyet.com.tr/ Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrasında SSK ve Bağ-Kur emeklisine müjde verdi. Peki emeklinin kök maaşında bir değişiklik olacak mı? İşte detaylar…
SSK VE BAĞKUR EMEKLİLERİNİN 5 PUAN DAHA DÜŞÜK ZAM ALMALARININ SEBEBİ NE?
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: “Memur emeklileri toplu sözleşme zammına göre bir oransal artış alıyor ve buna ilave olarak enflasyon farkını alıyorlar. Son altı ayın enflasyon farkı yüzde 37.57 seviyesindeydi. Enflasyon farkından daha önce memur emeklileri yüzde 15 toplu oranında toplu sözleşme zammı almaya hak kazanmıştı. Burada kümülatif artış 11.68’dir. Yani memur emeklileri yüzde 11.68 oranında toplu sözleşme zammından kaynaklı toplamda ise yüzde 49.25 zam alacaklar. Ama SSK ve Bağkur emeklilerinin hak ettiği tutar yüzde 37.57’ydi. Sayın Cumhurbaşkanının direktifleri ile beraber 5 puanlık bir artışla yüzde 42.6’ya yükseltildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan temmuz ayında ise SSK ve Bağkur emeklilerinin daha fazla artış alacağını, memur emeklilerinin daha az artış alacağını ve bunun temmuz ayında dengeye geleceğini söyledi. Ocak 2024’te toplu sözleşme zammı yüzde 15’ti. Temmuz ayında toplu sözleşme yüzde 10 olacak, 5 puanlık bir azalma var. Burada memur ve memur emeklileri enflasyon farkından bile 5 puan daha düşük zam alacakları için SSK ve Bağkur emeklileri ile maaşları eşitlenecek. SSK ve Bağkur emeklileri enflasyon farkı kadar zam alacak. Memur emeklileri ise enflasyon farkından 5 puan daha düşük almış olacaklar.
O yüzden SSK ve Bağkur emeklilerinin bu dönemde 5 puan daha düşük almaları temmuz ayında memur emeklilerinin 5 puan daha az zam alması ile birlikte dengelenecektir.
ÖDEMELER OCAK AYINA YETİŞİR Mİ?
Meclis’te yarın itibarıyla yasalaşırsa SSK ve Bağkur emeklilerine farklar yatırılabilir. Ana maaşlar yatar, farklar bu ay içerisinde yatırılabilir yetişmezse gelecek ay yatırılır.
EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI HAKKINDA
En düşük emekli maaşı yüzde 33’lük artışla 10 bin TL’ye yükseltildi. Ben bu tutarı düşük buldum. 10 bin TL geçtiğimiz yıl temmuz ayında yapılması gereken bir artıştı. En düşük emekli maaşını alanların sayısı bir hayli fazla. Temmuz ayında asgari ücrete oranla en düşük emekli maaşının 10 bin TL olması gerekiyordu. Biz bu artışı 2024 yılı Ocak ayında gördük. Temmuz ayında ara zam olmadı. Geçtiğimiz sene başında 3 bin 500 TL olan en düşük emekli maaşı 5 bin 500 TL’ye artırıldı. Nisan ayında 5 bin 500 TL’den 7 bin 500 TL’ye artırıldı. Temmuz ayında emeklilere yüzde 25 artış yapıldı ancak en düşük emekli maaşı alanlar bundan faydalanamadı. Sadece kök maaşı 7 bin 500 TL’yi geçenlere zam yansımış oldu.
Bu dönemde asgari ücrete yapılan zammı, memur emeklilerine yapılan zammı ve SSK ile Bağkur emeklilerine yapılan zammı göz önünde bulundurunca ben 10 bin TL’nin düşük kaldığını düşünüyorum. Burada en az yüzde 50’lik artışla 11 bin 250 TL seviyesi tahminlerim arasındaydı. Ancak bir nebze de olsa en düşük emekli maaşları artırılmış oldu.
KÖK AYLIKLARA ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE DÜZENLEME BEKLİYOR MUSUNUZ?
Kök aylıklara ekstra bir düzenleme olmadı ben önümüzdeki dönemde bir düzenleme bekliyorum. Çünkü burada yüzde 42.6’lık bir artış yapıldı ama kök maaşı 10 bin TL’nin altında kalanlara oransal zam yapılmadı bunu devlet 10 bin TL’ye tamamladı. Sigorta primi az ödendiği için maaşları düşük kaldı.
Bundan sonraki dönemde dezenflasyonist sürece girilecek, emeklilerin yapılan oransal zamdan daha fazla yararlanabilmesi için kök maaşa seyyanen bir zamla artış veya kök maaşa daha fazla oranda bir artış yapılarak dengesizlik ortadan kaldırılabilir. Ben ilerleyen süreçte kök maaşlara ilişkin bir düzenleme olacağını düşünüyorum.”