Antarktika, sadece bilim seferleri ile turizm patlamasıyla da adından söz ettirmeye başladı. Kıtaya seyahat organize eden turizmciler, “Yerleşimin olmadığı bir yerde karaya çıkma, penguenleri, fokları yakından görme insanlara heyecan veriyor” diyor. Ancak bu gezilerin çevresel etkileri de tartışılıyor.
Ceyda Ulukaya – Türkiye’den bilim heyetinin 8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında geçtiğimiz günlerde ulaştığı yedinci kıta, sadece bilim misyonlarıyla anılmakla kalmıyor, bir turizm destinasyonu olarak da öne çıkıyor. 1990’lardan bu yana bölgeyi ziyaret eden turist sayısı 10 kat arttı. Sadece 2022-23 sezonunda 100 bini aşkın kişi dünya gözüyle Beyaz Kıta’yı görmek üzere yola düştü. Bölgeye seyahat Arjantin’in en güneyindeki Ushuaia’dan kalkan gemilerle sağlanıyor. Denizcilerin korkulu rüyası Drake Geçidi’ni aşıp kıtaya ulaşan turistler, zodyak botlarla balinaların arasında gezinti yapabilme, karaya çıkıp penguenleri yakında görme imkanı elde ediyor.
Bu yıl Türkiye çıkışlı üçüncü Antarktika seyahatini düzenleyen FestTravel’ın kurucusu Faruk Pekin, “Bu bir tür keşif gezisi gibi görülüyor. Yerleşimin olmadığı, çok az insanın ayak bastığı bir yerde karaya çıkma, penguenleri, balinaları, fokları görme, olağanüstü güzellikte buzulları izleme zevki özel bir deneyim ve bu da insanlara heyecan veriyor” diyor.
Almak da vermek de yasak
Bölgeye, Antarktika’nın zorlu iklim koşullarına uygun donanıma sahip konforlu gemilerle ulaşım sağlanıyor. 7-10 gün süren seyahat boyunca gemide bir doktor bulunsa da, öncelikli kural hasta olmamak. -2 ila 5 derecelik hava koşullarına uygun, su geçirmez kıyafetler giymek şart. Ayrıca kıtadan bir taş parçası dahi almama ve geride hiçbir şey bırakmama kuralı katı bir şekilde uygulanıyor. Yolculara gezi sırasında kullanmak üzere verilen çizmeler, karaya çıkılması halinde kimyasal bir sıvıdan geçirilerek dezenfekte ediliyor.
Pekin, tüm dünyada Antarktika seyahatine ilginin arttığını, bölgeye giden gemi sayısında her yıl artış görüldüğünü söylüyor. Bu yıl bölgeye ilk defa seyahat düzenleyen firmalardan Antonina Turizm Genel Koordinatörü Sibel Tuna ise, “Özellikle pandemiden sonra belirgin bir şekilde gördüğümüz şu: İnsanlar artık maddi imkanları elveriyorsa en üst düzey hayallerini ertelemek istemiyor. Antarktika da misafirlerimizle birebir iletişimimizde bu anlamda ortaya çıkan bir rota oldu” diyor.
Liseliler de heyette
Bu yıl 8. Antarktika Bilim Seferi kapsamında geçtiğimiz günlerde King George Adası’na ulaşan bilim heyeti, bölgede 22 ayrı proje üzerinde araştırmalar yapacak. Bu yıl heyete, TÜBİTAK Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışması kazananı lise öğrencileri de eşlik ediyor. Üç öğrencinin giyilebilir teknolojiden ürettiği mont, Antarktika koşullarında bilim insanlarının üzerinde denenecek.
Bir ziyaretçi 75 ton kar eritiyor
Antarktika’ya güvenli ve çevresel açıdan sorumlu özel sektör seyahatini teşvik amacıyla kurulan Uluslararası Antarktika Tur Operatörleri Birliği (IAATO) verilerine göre geçen yaz Antarktika’ya sadece kruvaziyerle 32 bin 730 ziyaretçinin yanı sıra turistlerin karaya çıktığı 71 bin 258 ziyaret gerçekleşti. Kıtaya ayak basanların yarısından biraz fazlası ABD’den, diğerleri ağırlıklı olarak Avustralya, Almanya ve İngiltere’den geldi. Uzmanlar, en çok ziyaret edilen bölgelerde, gemi egzozlarından kaynaklanan, ısıyı emen ve erimeyi hızlandıran siyah karbon konsantrasyonunun karda daha yüksek olduğuna işaret ediyor. 2016-2020 yıllarını kapsayan bir araştırma ise her bir turistin sadece Antarktika’yı ziyaret ederek 75 ton karın erimesine neden olduğunu söylüyor.
12-14 bin dolara tur
Fiyatlar, Antarktika turuna dahil olan diğer rota ve konaklama seçeneklerine göre değişmekle birlikte kişi başı 12 bin ile 14 bin dolar (368 bin-430 bin lira) civarında.