‘Zor Ölüm’, ‘Mavi Ay’ ve ‘Altıncı His’ gibi yapımlarla adını geniş kitlelere duyuran Bruce Willis, geçtiğimiz sene frontotemporal demans hastalığına yakalanmıştı. Oyunculuğu bırakarak ailesiyle gözlerden uzak bir hayat yaşamaya başlayan Willis’in eşi Emma Heming, ünlü ismin sağlık durumuyla ilgili yapılan haberlere isyan etti.
Emmy ve Altın Küre ödüllü Bruce Willis’e, Mart 2022’de beynin bazı bölgelerinde meydana gelen işlev bozukluğu sebebiyle ortaya çıkan konuşma, konuşulanı anlama ve okuma-yazma gibi becerileri etkileyen afazi teşhisi konmuştu. 68 yaşındaki oyuncunun ailesi, geçtiğimiz sene şubat ayında ise ünlü ismin frontotemporal demansa yakalandığını duyurmuştu.
Hastalığı nedeniyle oyunculuğu bırakan ve gözlerden uzak yaşayan Bruce Willis’in eşi Emma Heming, ünlü ismin sağlık durumuyla ilgili yapılan haberlere isyan etti.
“BURADA GÖRÜLECEK BİR ŞEY YOK”
Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Heming, şöyle konuştu:
Az önce internette tıklama tuzağına düştüm. Ailemle ilgili bir manşet gördüm ve habere atılan başlık, kocamda artık neşe kalmadığını söylüyor. Size şunu söyleyebilirim ki bu, gerçeklerden çok uzak bir ifade. Bu hastalıklara sahip olan başka insanları da korkutmayı bırakın. Bu bir tür nörolojik hastalık, hepsi bu. Burada görülecek başka bir şey yok.
“Hayatınızda yeni bir bölüme başlıyorsunuz ve o bölüm sevgiyle, bağlılıkla dolu. Sevinçle dolu, mutlulukla dolu. Anladığım kadarıyla yanlış insanlar tarafından eğitiliyoruz. Kendilerini herhangi bir nöro-bilişsel hastalık konusunda gerektiği gibi eğitmeye zaman ayırmayan insanlar bunlar. Neden bu kadar cesur olup bunu söyleyebiliyorum? Çünkü manşet üstüne manşet ve yanlış bilgi içeren yazılar görüyorum. Ben sadece temel Demans farkındalığından ve halka neyin sunulduğundan bahsediyorum.”
FRONTOTEMPORAL DEMANS NEDİR?
Ön ve temporal loblardaki sinir hücrelerinin dejenerasyonu sonucunda oluşan FTD’nin belirtlileri arasında kişilik değişimi, duygusal kararsızlık, dili ifade etmede yaşanan güçlükler, algı ve hafıza sorunları yer alır. Frontotemporal demans yaşayan hastalar kendilerini sosyal hayattan izole ederler. Diğer bunama hastalıklarında olduğu gibi FTD’li kişilerde de duygusal patlamalar, kişilik değişikliği, yabancılara aşırı yakınlık sergileme veya kas işlev bozuklukları oluşabilir.