AFP Türkiye ziyaretinin özellikle zamanlamasına dikkat çekerken, İsrail’in Jerusalem Post gazetesi Ankara’nın son dönemdeki pozisyonunu vurguladı. BBC ise özel haberinde Türkiye’nin Mısır’a ve diğer Arap ülkelerine ilettiği teklifi öne çıkardı.
Gazze Şeridi’ndeki savaşta beşinci ay doldu, İsrail’in bölgeyi yakıp yıkması çatışmaların Orta Doğu’nun her bölgesine yayılmasına neden oldu. Bütün gelişmeleri dakika dakika canlı blog sayfasına taşıyoruz.
CANLI AKTARIYORUZ
09:24
05 Mart 2024
HUSİLER'DEN İSVEÇ GEMİSİNE FÜZE
ABD ordusunun Orta Doğu operasyonlarını yürüten Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Yemen’in batısını kontrol eden Husilere ait iki gemisavar füzeyi imha ettiğini duyurdu.
CENTCOM, İran destekli grubun bir İsveç gemisine iki gemisavar balistik füze ateşlediği bilgisini de verdi. Liberya bayrağı taşıyan kargo gemisi, saldırı sırasında Aden Körfezi’ndeydi.
Gemisavar balistik füzelerden biri İsveç gemisine isabet etti, MSC SKY II adlı gemideki mürettebat arasında yaralanan yok.
CENTCOM, MSC SKY II’nin herhangi bir yardım talebinde bulunmadığını ve ilerlemeye devam ettiğini bildirdi.
08:11
05 Mart 2024
AOC İLE BROOKLYN'DE 'SOYKIRIM' TARTIŞMASI
ABD’deki aşırı sol aktivistler, son yıllarda yıldızı parlayan Demokrat siyasetçi Alexandria Ocasio-Cortez’den İsrail’in Gazze’de yürüttüğü savaş için ‘soykırım’ demesini talep etti.
New York Brooklyn’de nişanlısıyla sinemaya giden Ocasio-Cortez’in yanına yaklaşan aktivistler, siyasetçiyle tartışmaya girdi. Filistin destekçisi aktivistlerden biri kısaca AOC olarak bilinen genç politikacıya “Soykırım diye tanımlamayı reddediyorsun” dediği duyulurken, daha sonra Ocasio-Cortez’e Gazze’deki soykırım’a etkin bir şekilde karşı olmadı suçlamasını yöneltti.
AOC ise bu sözlere öfkelenip “Yalan söylüyorsun” yanıtını verdi, “Bunu keseceksiniz ve bağlamından koparıyorsunuz. Ben çoktan ‘soykırım’ dedim” diyerek devam etti.
Ocasio-Cortez, Ocak ayında NBC televizyonuna verdiği bir röportajda ABD’lilerin çoğunun İsrail’in Gazze’deki katliamı ‘soykırım’ olarak adlandırdığını söylemiş ancak kendisi doğrudan söz konusu ifadeyi kullanmamıştı.
07:48
05 Mart 2024
SAVAŞTA BİR İLK! TÜRKİYE'YE GELDİ
Batı Şeria’daki Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas, bugün Ankara’da. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilecek Abbas’ın Türkiye ziyareti daha gerçekleşmeden dünya basınında yankı buldu.
Uluslararası haber ajansı Agence France-Presse (AFP), Abbas’ın Ankara ziyaretinin zamanlamasına dikkat çekiyor. Ramazan ayı öncesi ateşkes için diplomasinin yoğunlaştığı bir dönemde Filistin yönetimi liderinin Türkiye’ye gittiğini belirten AFP, Ankara’da hem Gazze Şeridi’ndeki savaşın hem de Filistinli gruplar arasında uzlaşının ele alınacağını yazdı.
İsrail merkezli The Jerusalem Post gazetesi, Türk bir diplomatik kaynağa dayandırdığı haberinde Erdoğan ve Abbas’ın Gazze’ye yardım ulaştırma konusunu görüşeceğini bildirdi.
İki liderin görüşmede, Gazze’deki son gelişmelerin yanı sıra Batı Şeria’daki durumu da görüşeceği kaydedildi. Haberde yanı sıra, Türkiye’nin, İsrail’i Gazze’ye yönelik saldırılarından dolayı sert şekilde eleştiren ve soykırımın Uluslararası Adalet Divanı’nda yargılanması yönündeki tedbirlere destek verdiği hatırlatıldı. Ve yine Türkiye’nin defalarca ateşkes çağrısı yaptığı belirtildi. Devamında ise, bir NATO üyesi olan Türkiye’nin, Batılı müttefiklerinin ve bazı Körfez ülkelerinin aksine, Hamas’ı ‘terör örgütü’ olarak kabul etmediği hatırlatıldı.
Filistin’in WAFA haber ajansı, Mahmud Abbas’ın üç gün sürmesi beklenen ziyareti çerçevesinde Türkiye’ye ulaştığını ve resmi yetkililer tarafından karşılandığını bildirdi. Haberde, Abbas’ın Cumburbaşkanı Erdoğan ile görüşüceği de belirtildi.
İSRAİL’İ SAF DIŞI BIRAKACAK TEKLİF ÇOKTAN İLETİLDİ
BBC ‘Ankara Filistin’e yardım için hangi adımları atmayı planlıyor?’ başlığını attı, “Türkiye’nin Gazze’ye insani yardımların kesintisiz ve artan miktarda gönderilmesini içeren önerisinin de ele alınması bekleniyor” ifadesine yer verdi.
İsrail ve Mısır arasında yıllardır geçerli olan uygulamaya göre, Mısır’ın Refah Sınır Kapısı’nı kullanan insani yardım kamyonları İsrail’e geçiyorlar ve Kerem Şalom Sınır Kapısı’nda denetlendikten sonra Gazze’ye gönderiliyorlar.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Abbas’ın ziyaretini duyurduğu basın toplantısında Gazze’ye Mısır üzerinden giden insani yardımlar için artık İsrail’in izninin beklenmemesi gerektiğini kaydetti ve ilgili ülkelerin tek taraflı adım atmaları önerisini gündeme getirdi.
Filistin’e insani yardımlarını artıran ülkeler arasında olan Türkiye, son aylarda başta Mısır ve diğer önde gelen Arap ülkeleriyle yaptığı temaslarda İsrail’in izninin artık aranmaması gerektiğini zaten dile getirmişti.
BBC’ye göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen ay Kahire’ye yaptığı ziyaret sırasında konuyu Mısır lideri Abdülfettah Sisi ile görüştüğü biliniyor. Mısır yönetiminin ilk başta öneriye mesafeli olduğu ancak İsrail’in saldırıları sonucunda insani durumun giderek çok daha kötüleşmesi üzerine pozisyonunu esnettiği kaydediliyor.
Bunun en önemli sinyallerinden biri Mısır’ın, İsrail’in Gazze’nin güneyinde sivillerin sığındığı tek kent olan Rafah kentine saldırması durumunda Camp David’de imzalanan barış anlaşmalarından çekileceği tehdidinde bulunmuş olması olarak değerlendiriliyor. Ancak Mısır’ın henüz insani yardımlar konusunda ‘tek taraflı’ bir süreç başlatma noktasında olmadığı, özellikle ateşkes müzakerelerinin yoğunlaştığı bir dönemde böyle bir adımı atmayı değerlendirmeyeceği belirtiliyor.
Filistin lideri Mahmud Abbas, son olarak Temmuz 2023’te Türkiye’yi ziyaret etmişti.
07:29
05 Mart 2024
AP: KABLOLARIN NASIL KESİLDİĞİ BELİRSİZLİĞİNİ KORUYOR
Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Yemen’li Husilerin saldırıları devam ederken Kızıldeniz altından geçen üç iletişim kablosunun kesildiğini duyurdu.
Global internet ve haberleşmeyi sağlayan üç kablonun kesildiği Kızıldeniz’i ‘hayati su yolu’ olarak niteleyen AP, kabloların nasıl koparıldığının henüz belirsiz olduğunu aktardı.
Yemen’in batısını kontrol eden Husilerin kabloları hedef aldığı yönünde endişelerin bulunduğunu kaydeden AP, İran destekli grubun iletişim hatlarına saldırı haberlerini yalanladığını da ekledi.
Husiler Kasım ayı ortasından bu yana Aden Körfezi ile Kızıldeniz’i birbirine bağlayan Babülmendep Boğazı’ndan geçen ticari gemilere füzeler ateşliyor.
İsrail’in Gazze Şeridi’nden çekilmesini isteyen Husilerin saldırıları, küresel ticaretin rotasını değiştirdi. Birçok nakliye devi ve petrol şirketi Avrupa-Asya arasındaki en kısa deniz yolunun yerine artık Afrika Kıtası’nı boydan boya dolaşmayı tercih ediyor. Güzergahı üçte bir uzatan rota değişikliği tedarik zincirlerinde aksamalara ve fiyat artışlarına yol açtı.
ABD ve müttefiklerinin Kızıldeniz’de savaş gemileriyle devriye gezmesi Husileri durdurmaya yetmedi. Amerikan ve İngiliz savaş uçakları Ocak ayından bu yana Yemen’deki Husi hedeflerine hava saldırıları düzenliyor. İran destekli grubun hava saldırılarına yanıtı Amerikan savaş gemilerine füze ateşlemek oldu.
Hong Kong merkezli HGC Global Communications şirketi, kesilen kabloların Asia-Africa-Europe 1, the Europe India Gateway, Seacom ve TGN-Gulf olduğunu ve haberleşme trafiğinin yüzde 25 oranında etkilendiğini bildirdi.
Husi İletişim Bakanı Misfer el Numair ise, yaptığı son açıklamada Yemen sularına giren gemilerin ilk olarak kendilerinden izin alması gerektiğini söyledi.
Babülmendep Boğazı’nın genişliği yaklaşık 50 kilometre ve Husiler boğazın 20 kilometresinin Yemen kara suları olduğunu belirtiyor. Ancak şimdiye kadar Yemen kıyılarına onlarca kilometre uzaklıktaki gemiler bile vuruldu.
07:00
05 Mart 2024
ŞİLİ'DE 'İSRAİL'LE İLİŞKİLER KESİLSİN' GÖSTERİSİ
Güney Amerika ülkesi Şili’nin başkenti Santiago’da sokağa dökülen göstericiler, İsrail’le ilişkilerin koparılmasını istedi.
Pazartesi günü İsrail’in Santiago Büyükelçiliği önünde toplanan protestocular, Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric’ten İsrail’le köprülerin atılmasını isteyen sloganlar atıp şarkılar söyledi. Gösteride ‘İsrail devletiyle ilişkiler kesilsin’ ve ‘Siyonist elçi dışarı’ gibi sloganlar duyuldu.
Şili Orta Doğu dışında en büyük Filistinli nüfusun yaşadığı ülke. Şili yaklaşık yarım milyon Filistinliye ev sahipliği yapıyor.
Şili ayrıca Arjantin ve Brezilya’dan sonra Güney Amerika’da en çok Yahudi’nin yaşadığı üçüncü ülke.
Canlı Anlatım Özeti
HUSİLER'DEN İSVEÇ GEMİSİNE FÜZE
AOC İLE BROOKLYN'DE 'SOYKIRIM' TARTIŞMASI
SAVAŞTA BİR İLK! TÜRKİYE'YE GELDİ
AP: KABLOLARIN NASIL KESİLDİĞİ BELİRSİZLİĞİNİ KORUYOR
ŞİLİ'DE 'İSRAİL'LE İLİŞKİLER KESİLSİN' GÖSTERİSİ