Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek uzmanı olan tıp doktoru, serbest araştırmacı, teorisyen ve şairdir. 2000 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. 2008 yılında Abant İzzet Baysal Üniversitesi Düzce Tıp Fakültesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum ihtisasını tamamlamıştır. ‘’Endojen Retinoik Asit Teorisi’’ ve ‘’Retinoik Asit Tükenme Sendromu’’ (TERA Teorisi ve RADS Sendromu) kuramlarının yaratıcısıdır.
Serbest hekim olarak çalışmanın yanı sıra bağımsız akademik ve bilimsel araştırmalar da yürüten uzman, COVID-19 pandemisi sırasında ağır hastalarda A vitamini (retinol) eksikliğini dünyada ilk kez tespit etti. Geliştirdiği TERA teorisi ve RADS sendromu, Massachusetts Institute of Technology (MIT) tarafından atıf aldı. İtalyan Aldo Moro ve Foggia Üniversiteleri akademisyenlerinin in-siliko çalışmasıyla ispatlanan bu teoriler, ayrıca Washington Üniversitesi’nin “Feldman and Pike’s Vitamin D” kitabında da kaynak olarak gösterildi. Yazarın otoimmün ve inflamatuar hastalıkların patogenezi üzerine geliştirdiği teoriler, dünya genelinde etkili araştırma kurumlarından atıflar almaya devam etmektedir.
Dr. Aziz Rodan Sarohan’ın Başarıları
- Dr. Sarohan, COVID-19’un patogenezi ve otoimmün hastalıklar üzerindeki çalışmalarıyla tıbbi literatüre önemli katkılarda bulunmuştur. Özellikle retinol tükenmesi ve retinoid sinyalleme defekti konularında detaylı araştırmalar yaparak yeni bakış açıları ortaya koymuştur.
- Uluslararası hakemli dergilerde sekiz makalesi bulunan Dr. Sarohan, aktif olarak retinoid sinyalleme mekanizmaları üzerine çalışmalarını sürdürmektedir. Bu çalışmaları, bağışıklık sistemi üzerinde retinoid sinyalleme temelli yeni bir sınıflandırma sistemi geliştirmeye ilham vermiştir.
- Doctor Club Awards’ta yılın yenilikçi doktoru seçilen Dr. Sarohan, TERA teorisi ve RADS sendromu ile dikkat çekmiş ve uluslararası kongrelerde önemli sunumlar yaparak retinoid sinyalleme alanındaki çalışmalarını geniş kitlelere duyurmuştur.
- Dr. Sarohan, otoimmünite, endometriozis, erken menopoz gibi konularda immün sistemin disregülasyonu ve retinoid sinyalleme bozukluğunun etkilerini derinlemesine incelemeye devam etmektedir. Ayrıca, ‘MANİFESTO: Beslenmeden kronik hastalıklara 100 yıllık yıkım’ adlı kitabıyla sağlık literatürüne önemli bir katkıda bulunmuştur.