‘Dünyanın kapalı kutusu’ olarak tanımlanan Kuzey Kore, Temmuz ayında görev yaptığı Güney Kore’den koşarak sınırı geçen Amerikan askeri hakkında karar verdi.
18 Temmuz’da Güney Kore’den Kuzey Kore’ye izinsiz geçen 23 yaşındaki ABD’li Travis King’in akıbeti hakkında ABD dahil hiçbir ülke bir süre bilgi edinemedi. Dünyanın kapalı kutusu olarak bilinen ülkede mahsur kalan King için Birleşmiş Milletler bile devreye girdi. Güney Kore’de 18 Temmuz’da katıldığı bir tur sırasında Kuzey Kore tarafına geçen King’in Kuzey Kore’ye geçmeden önce Güney Kore’de hakim karşısına çıktığı ortaya çıkmıştı. King, Güney Kore’de kamu malına zarar vermek ve bir gece kulübünde bir kişiye şiddet uygulamak suçlamasıyla yargılanmıştı. Güney Kore’de 10 Temmuz’da serbest kalan King’in, Kuzey Kore’ye tam olarak neden geçtiği belirsizliğini hala koruyor.
SINIR DIŞI EDİLECEK
Ülkenin resmi haber ajansı KNCA, King’in “yasa dışı” geçişiyle ilgili soruşturmanın tamamlandığını ve askerin sınır dışı edileceğini duyurdu.
Ancak ajans, Er King’in ne zaman, nasıl ve nereye sınır dışı edileceği konularında ayrıntı vermedi. Kuzey Kore, 23 yaşındaki askerin gözetimleri altında olduğunu 1 ay önce kabul etmişti.
SAĞLIK DURUMU BELİRSİZ
KCNA’ya göre King, “ABD ordusundaki insanlık dışı muamele, ırkçılığa düşmanlığı ve eşitsiz ABD toplumuyla ilgili hayal kırıklığı yüzünden” Kuzey Kore’ye yasa dışı yollardan girdiğini söyledi. Ajansın haberinde, “Demokratik Kore Halk Cumhuriyeti’ndeki ilgili kurum, cumhuriyetin yasaları uyarınca, Kuzey Kore’ye yasa dışı yollardan giren ABD askeri Travis King’in sınır dışı edilmesine karar verdi” denildi. Sınırı geçmesinden bu yana temas kurulamayan King’in sağlık durumuyla ilgili de bilgi verilmedi.
PANDEMİ ÖNCESİ HER YIL 1000 KAÇIŞ
Güney Koreli bir askerin bildirdiğine göre son olarak 2017 yılında bir Kuzey Koreli asker sınırı geçti. Kuzey Koreliler tarafından kovalanan ve öldürülmek istenen şahıs, sürünerek Güney Kore’ye sığındı. 40 farklı yerinden vurulan asker şans eseri hayatta kaldı. Güney Kore tarafından açıklanan rakamlara göre pandemi öncesi her yıl 1.000’den fazla kişi Kuzey Kore’den Çin’e kaçtı. Şu anda Kuzey Kore’de gözaltında olan altı Güney Koreli var.