TBMM Genel Kurulu’nda dün Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın bütçe teklifleri görüşüldü.
AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU/ANKARA- Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, bütçe sunumunda özetle şunları söyledi:
İKİ GÖREV: Türkiye bir deprem ülkesidir. Şu anda, hâlâ ülkemizde 500’ün üzerinde hareketli fay hattı var. Ben kendimi iki konuda görevli gibi hissediyorum. Birincisi, şu anda hâlâ 1 milyon 900 binden fazla vatandaşımız evinden dışarıda ya konteynerde yaşıyor ya da kira parası veriyoruz. İkincisi eğer ülkemizi seviyorsak İstanbul depremi öncesinde ne gerekiyorsa onu yapmalıyız.
207 BİN KONUTUN İNŞAATI: (6 Şubat depremi) O bölgelerde, özellikle rezerv alanlarda olmak üzere 207 bin civarında konutun inşaatına başladık. İnşaatına başladığımız betonarme evleri bir sene içerisinde, çelikten yaptığımız köy evlerimizi de altı-sekiz ay gibi bir süre içerisinde teslim edeceğiz.
DÖRT KIRMIZI ÇİZGİ: Taviz vermeyeceğimiz dört kırmızı çizgimiz var. Bundan sonra Türkiye’nin hiçbir yerinde, hangi belediye izin verirse versin, gidip el koyarak asla ve asla fay hatları üzerinde bir yapılaşmaya izin vermeyeceğiz. Zemin sıvılaşması olan yerlerde yine yapılaşma yasağını sıkı bir şekilde takip edeceğiz. Dere yataklarının imara açılması söz konusu değil. Bir de mimarlık ve mühendislik hizmetlerinde, işçilikte sıfır toleransla devam edeceğiz. ‘1 kat daha at, ne olur ki?’, ‘Bir şey olmaz, biraz daha bu tarafa çek’ sözlerinin tarih olması lazım.
REZERV ALANLARI: İstanbul’da 6 milyon konutumuz var, 1,5 milyon civarında da ticari işletmemiz var; 600 bininin çok acil olarak kentsel dönüşüme girmesi icap ediyor. 2012’de kentsel dönüşüm yasasının çıktığı günden bugüne kadar 800 bin konut dönüştürülmüş, 170 bin civarında da inşaat devam ediyor ama yeterli mi? Değil. İstanbul’da yol haritamız belli oldu. Çıkardığımız yasayla kentsel dönüşümün İstanbul’da önü açılmış olacak ve çok hızlanacak. İkincisi: Rezerv alanlar belirledik. Birçoğu kamu alanı çünkü rezerv alanda siz binlerce konut yapacağım diye ortaya çıktığınızda gidip bir de mülkiyet, istimlak sorunlarıyla uğraşamazsınız. O kamu alanlarının nereler olduğu bizde şimdi tespitli, onları mutlaka biz burada netleştireceğiz, yüce Meclis’in takdirine getireceğiz. Bunu şeffaflıkla yaptığımız zaman inanıyorum ki orada ciddi bir adım atmış olacağız, 300 bin konut da böyle yaparız.
‘2024’Ü HARAKETLİLİK YILI İLAN EDİYORUZ’
Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, özetle şöyle konuştu:
YURT ÇALIŞMALARI: 2024 yılında Türkiye genelinde 106 bin 500 yatak kapasiteli 96 yurdumuzun yapım, ihale ve proje çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca deprem bölgesinde hızlı sonuç almak için yapısal çelik öğrenci yurdu projelerimizi başlattık.
ASANSÖR TAKİBİ: Aydın’da hepimizin yüreğini dağlayan hadise sonucu kaybettiğimiz evladımız Zeren Ertaş için yeniden başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ile yaptığımız protokol kapsamında asansörlere yerleştirilen karekod ile kullanıcılarımız artık asansör takip sistemi (ASTAK) üzerinden asansörlerin periyodik kontrollerini takip edebiliyor.
DAHA ÇOK SPOR: 2024 hedefimizde daha çok hareket eden, daha çok spor yapan, daha hareketli bir Türkiye var. Bu doğrultuda 2024 yılını Hareketlilik Yılı ilan ediyoruz.
VOLEYBOLDA MARKA: Pazar günü FIVB Dünya Kulüpler Voleybol Şampiyonası’nda Türk finali yaşandı. Eczacıbaşı ve Vakıfbank Spor Kulüplerimizi bize yaşattıkları bu gurur için tebrik ediyorum. Türkiye artık voleybolun marka ülkesidir. Bu ülkenin kadınları kendilerine verilen desteklerle sporda tarih yazıyorlar.
ŞİDDET KABUL EDİLEMEZ: Ankaragücü- Rizespor maçında yaşanan elim hadiseden duyduğumuz üzüntüyü bir kez daha ifade etmek istiyorum. Şiddetin hiçbir alanda kabul edilebilir bir yanı yoktur.