Merkez Bankası yılın son faiz kararını saatler sonra açıklayacak: Bankada parası olanlar dikkat

Merkez Bankası yılın son faiz kararını açıklayacak. Banka kasım ayı toplantısında şahin bir faiz artışı ile politika faizini yüzde 35 seviyesinden yüzde 40’a çıkarmıştı. Merkez Bankası’nın politika metninde ise faiz artışlarında sona yaklaşıldığına yönelik ifadeler dikkat çekmişti. Peki faiz kararında piyasanın beklentisi ne? İşte detaylar…

Merkez Bankası yılın son faiz kararını saatler sonra açıklayacak: Bankada parası olanlar dikkat
REKLAM ALANI
Yayınlama: 21.12.2023
A+
A-

Milliyet.com.tr/ Merkez Bankası’nın aralık ayı toplantısında faiz kararı ne yönde çıkacak, piyasanın beklentisi ne? Olası bir faiz artışı ile birlikte mevduat ve kredi faizleri yükselir mi, altın dolar ve borsada yön ne olur?

İŞTE PİYASANIN BEKLENTİSİ

Konuyla ilgili merak edilenleri Ekonomist Hikmet Baydar, milliyet.com.tr’ye açıkladı. Baydar konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Merkez Bankası daha önce yaptığı açıklamada faiz artırımlarında yolun sonuna geldiklerini ima etmişti. Sıkılaştırma hızını aralık ayı toplantısında yarı yarıya azaltabileceğini ifade etmişti. O yüzden 250 baz puan civarında bir faiz artırma ihtimali oldukça yüksek.

Piyasa 250 baz puan civarında faiz artırımı bekliyor. Bana göre de piyasa beklentisi cazip. ‘250 baz puan yolun sonu mu, değil mi?’ bu daha çok enflasyondaki seyre bağlı olarak değişecek. Ocak ayında da faiz artırımı gelebilir. Çünkü aralık ayı enflasyonu yıllık bazda yükseliş eğilimini sürdürecektir. Yılı yüzde 65 civarında bir enflasyon ile kapatabiliriz. Ocak ayında 250 baz puan daha faiz artırımı gelebilir.

‘FAİZ POLİTİKASI ENFLASYON TRENDİNE BAĞLI KALACAK’

Yılın son faiz toplantısında ise (aralık) 250 baz puan faiz artırımı beklentisi mantıklı. Bunu yolun sonuna yaklaşıldığı yönündeki açıklamaya bağlı kalarak söylüyorum: Belki birkaç kez daha 250’ler ve 100 baz puan şeklinde artırımları görebiliriz. Henüz ortadoks politikadan sapmayı gösterecek bir hareket içerisine girilmesini beklemiyorum. Önümüzdeki süreç içerisinde enflasyon trendine bağlı olarak faiz politikasının belirleneceğini düşünüyorum.

2024’TE FAİZ ARTIRIMI SÜRECEK Mİ, İNDİRİM NE ZAMAN OLUR?

Merkez Bankası’nın faizleri yükseltmesi konusunda yolun sonuna geldiğini açıklaması ile birlikte artırımlar bundan sonra 500 baz puan civarında olmaz. Daha küçük oranda faiz artırımlarına devam edebilirler. Daha önceki toplantıda patika olarak yüzde 70-75’lik enflasyondan bahsedilmişti. Enflasyonda zirve yapılana kadar yani mayıs ayına kadar faiz artırımları ufak ufak yapılabilir. Büyük ihtimalle faiz artırımlarına 2024’ün başında da devam edecektir.

Faiz indirimleri ise haziran ayından sonra yani enflasyonda düşüş trendi oluştuktan sonra söz konusu olabilir. Haziran ayına kadar faizlerde yukarı yönlü hareketlerin olabileceğini düşünüyorum.

MEVDUAT VE KREDİ FAİZLERİ NASIL ETKİLENİR?

Eğer 250 baz puan faiz artırımı olursa bunun mevduata yansıması çok fazla olmamakla birlikte hem mevduat hem de kredi faizlerinde yükselişler olabilir. Çok ciddi artışlar olmayacak. İnsanlar mevcut enflasyonda aşağı yönlü trend oluşacağı beklentisi ile mevcut faizlerle kredi kullanma konusunda istekli değiller. Bu durumda faizlerin daha fazla artışı kredi kullandırma konusunda bankaların işini zorlaştıracaktır. Faiz kararının birebir yansıyacağını düşünmüyorum.

KARAR SONRASI BORSADA DÜŞÜŞ OLUR MU?

Her yükselen faiz finansman maliyetlerini artırdığı için yüksek borçluluk oranı ile iş yapan firmalarda finansman maliyetlerinin artışı nedeniyle bir kar satışı getirme potansiyelini beraberinde getirir. Borsanın hikayesi bundan ibaret değil. Yabancı yatırımcının özellikle mart ayı seçimleri bitikten sonra piyasaya girme ihtimali dolar bazında borsanın yeniden yukarı yönlü gitmesine sebep olabilir. Bu beklenti borsanın düşüşünü engelliyor. Sadece faiz kararına bağlı kalıcı bir düşüş zayıf. Ancak yabancı beklentisi ile ilgili olumsuz bir şey olursa bu borsada kalıcı düşüşe yol açabilir.

‘ALTINDA GÜÇLÜ SEYİR DEVAM EDECEK’

Altın global çapta yukarı yönlü hareketlerine devam ediyor. Parasal sistemden merkez bankalarının para çekip altına geçmeleri nedeniyle altın oldukça güçlü. 2024’te de altındaki güçlü seyrin devam edeceğini bekliyorum.

DOLARDA YÖN NE OLUR?

Dolara gelince Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yerel seçimlerden sonra yabancı girişlerini beklediğini söyledi. Bunu dikkate alırsak önümüzdeki süreç içerisinde dolarda aşağı yönlü hareketlerin gelme potansiyeli biraz daha artıyor. Bunun için gir listeden çıkma, rating artışı veya yerel seçimlerin sonucunu beklememiz gerekecek.”

Dinamik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Ceyhun Yavaş ise açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “TCMB kasım ayında 500 baz puanlık faiz artırımı gerçekleştirmesinin ardından 21 Aralık Perşembe günü tekrar politika faizini açıklayacak. Ancak, merkez bankasının geçen ayki karar metnine baktığımızda ise sıkılaşma döngüsünün sonuna gelindiğini ve sonraki adımların daha düşük seviyede gerçekleşebileceği düşüncesi tarafımızda ağır basıyor. Bu yönlendirme çerçevesinde bizim beklentimizde piyasa beklentisi paralelinde 250 baz puan artış olabileceği yönündedir.

2024’TE BİR İNDİRİM BEKLİYOR MUSUNUZ?

Merkez bankasının aralık ayında gerçekleşmesi muhtemel 250 baz puan faiz artışının dışında yılbaşındaki ücret artışlarının enflasyon üzerinde yaratabileceği etkiyle birlikte bir kez daha faiz artışına gidebileceği kanısındayız. Ancak bu faiz artışının sınırlı olacağını ve %45 ile tepe seviyenin oluşabileceği görüşü bizde ağır basıyor.

FAİZ KARARI MEVDUAT VE KREDİ FAİZLERİNİ NASIL ETKİLER?

TCMB’nin politika faizinde bir değişikliğe gitmesi krediler ve mevduatlar üzerinde bir artış etkisi yaratabilir. Ancak, merkez bankasının para politikasının etkilerini görmek amacıyla geri çekileceği zaman dilimi içerisinde bankalar arası rekabet koşullarının da etkisiyle faiz oranlarında zamanla bir düşüş görebiliriz.

BORSADA YÖN NE OLUR?

Faiz kararları, optimal koşullarda borsa ve kurlar üzerinde baskı yaratır ancak ortodoks politikalara geçiş adımlarının atılmasının da etkisiyle borsa üzerinde baskı oluştursa da sektörel ayrışmanın ön planda olacağını düşünmekteyiz. Kurlar tarafında ise TCMB’nin rezerv artırım politikasıyla birlikte görülebilecek düşüşün kısa vadeli olabileceğinin kanısındayız. Artan mevduat faiziyle birlikte getiri-risk algısının finansal varlık tercihleri üzerinde etkisi ve yaklaşan yılbaşıyla birlikte likiditeden kaynaklanan düşüşlerin de kısa vadeli olacağını ve borsada yönün değişmeyeceğini düşünüyoruz.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.