Dünya Hükümetler Zirvesi’nde yerli yapay zeka dil modeli dünyaya anlatıldı

Türkiye’nin onur konukları arasında bulunduğu 2024 World Governments Summit’e (Dünya Hükümetler Zirvesi) Türkiye’den katılan tek şirket Trendyol olurken sektörün önde gelen isimlerinin katıldığı panelde şirketin yapay zeka teknolojisiyle geliştirdiği yerli çözüm dil modeli paylaşıldı.

Dünya Hükümetler Zirvesi’nde yerli yapay zeka dil modeli dünyaya anlatıldı
REKLAM ALANI
Yayınlama: 14.02.2024
A+
A-

Türkiye, Katar ve Hindistan’ın onur konuğu olduğu 2024 World Governments Summit, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai emirliğinde 12-14 Şubat tarihleri arasında düzenlendi. Zirveye 25’ten fazla devlet ve hükümet liderinin yanı sıra çok sayıda bakan, devlet yetkilisi ve alanında uzman isim katıldı. “Geleceğin Hükümetlerini Şekillendirmek” temasıyla 11’incisi düzenlenen zirve kapsamında gerçekleşen ve dünyanın önde gelen özel sektör ve kamu temsilcilerinin yer aldığı panele Türkiye’den katılan tek şirket ise Trendyol oldu. 

Şirketin Grup Başkanı Çağlayan Çetin, zirve kapsamında gerçekleşen “Sorumlu Yapay Zekanın Geleceğine Doğru” başlıklı panele yapay zeka alanının önde gelen uzman isimleriyle birlikte katıldı. Bu isimler arasında Birleşik Arap Emirlikleri Yapay Zekadan Sorumlu Bakanı Omar Bin Sultan Al Olama başta olmak üzere NVIDIA kurucusu ve CEO’su Jensen Huang, Amazon CTO’su Dr. Werner Vogels, META başkan yardımcısı Dr. Yann LeCun gibi isimler bulunuyor. Çağlayan Çetin zirvede, Trendyol’un Türk mühendislerince yerli bir çözüm olarak geliştirilen dil modeli “Trendyol LLM”i katılımcılarla paylaştı.

Şirketin geliştirdiği yeni teknolojiye ilişkin yapılan açıklamada, Türkiye’ye özgü modelin oluşturulması için öncelikle geniş bir literatür taraması yapıldığı belirtildi. Elde edilen bilgiler ışığında veri toplama ve filtreleme süreçleri gerçekleştiren şirket mühendislerinin yaklaşık 4 ay boyunca bu dil modelini eğittiği ifade edildi. İlk 3 ay boyunca mühendislerin açık kaynaklardan yararlandığı ve şirketin verilerini kullandığına dikkat çekildi. Son bir ayda ise, 10 milyar tokenlık bir veri kümesini kullanan mühendislerin, mevcut modeli Türkçe’yi daha iyi öğrenmesi ve anlamsal ilişkileri yakalayabilmesi için eğittiği vurgulandı. Ayrıca 180 bin soru-cevap ikilisinin olduğu veri kümesi üzerinden komutlara ve isteklere cevap verebilecek bir chat modeli oluşturulduğu belirtildi.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.