Bilim insanları Dünya’nın içerisinde bulunan bir başka gezegene ait kanıtları bulduklarını duyurdu.
Gezegenlerin oluşuma dair şimdiye kadarki en kabul gören görüş cisimlerin hızla birbirine çarpıp daha büyük parçaları oluşturarak gezegen haline geldikleri yönündeydi. Yeni bulgular bu sürecin çok daha yumuşak bir şekilde ilerlediğini ve cisimlerin yavaş yavaş bir araya toplanıp genişlediğini gösteriyor. Gezegenlerin, gök cisimlerinin yavaş bir şekilde birleşmesi sonucu oluştuğu teorisi ilk olarak 15 yıl önce, İsveç’teki Lund Gözlemevi’nden Profesör Anders Johansen tarafından ortaya atılmıştı. genç bir doktora öğrencisi olan Johansen, bilgisayar simülasyonlarından yola çıkmıştı.
Teorisinin doğrulandığını öğrenen profesör şöyle konuştu: “Çok özel bir an. Doktora öğrencisiyken yeni bulguları değerlendirmiş ve eski teoriden farklılık gösterdiği için tedirgin olmuştum. Hesap hatası mı yaptım diye düşünüyordum. Şimdi gerçek gözlemlerden yola çıkarak o bulguların teyit edildiğini görmek oldukça rahatlatıcı.”
DÜNYA İLE ÇARPIŞTI
İngiliz medyasında çıkan haberlerde ise Dünya’nın içerisinde gömülü bir başka gezegenin olduğuna dair kanıtlar bulunduğu yazıldı. ‘Theia’ adlı Mars büyüklüğünde bir gezegenin, Dünya’ya çarpmasını ele alan bilim insanları bu gezegenin yer kabuğunun altında olduğunu öne sürdü. Theia ilk olarak 2014 yılında Ay yüzeyinde keşfedildi, Apollo uzay aracının Ay’dan getirdiği kayalar üzerinde yapılan çalışmalarda Theia gezegeninden izler tespit edildi. Science dergisinde yayımlanan araştırmaya imza atan uzmanlar bu keşfin Ay’ın böyle büyük bir patlamayla oluştuğu teorisini doğruladığını söylüyor. 1980’i yıllardan bu yana Ay’ın Dünya ve Theia’nın 4,5 milyar yıl önceki çarpışmasıyla oluştuğu teorisi kabul görüyor.
NASIL TESPİT EDİLDİ?
Durham Üniversitesi tarafından yürütülen yeni araştırma, gezegendeki büyük bir çarpışmanın sonuçlarını göstermek için tasarlanmış 300’den simülasyonu canlandırdı. Depremleri tespit etmek için kullanılana benzer sismik ekipmanlarla yapılan çalışmalarda ise biri Afrika tektonik plakasının altında, diğeri ise Pasifik tektonik plakasının altında devasa kaya parçaları tespit edildi. Bu kaya parçalarının derinliği ise yerin yaklaşık 3 bin kilometre altında.
Magmadan yaklaşık 3 kat daha yoğun olan bu kaya parçasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Çinli bilim insanları ise önümüzdeki yıllarda teknolojinin de gelişmesiyle daha iyi bir haritanın ortaya çıkabileceğini kaydetti.